Voedselbestraling

maandag 16 december 2002 18:00

Vers voedsel en veilig voedsel blijken niet altijd hand in hand te gaan.

Jaarlijks sterven veel mensen als gevolg van een vergiftiging door salmonella en campylobacter in bijvoorbeeld kip. Deze bacteriën kunnen bestreden worden met chemicaliën, zoals het giftige methylbromide. Een groot nadeel van deze methode is dat en gedeelte van deze giftige stoffen achterblijven in de voeding. Bestraling van voedsel is een goed alternatief om de micro-organismen te doden en zodoende voedselvergiftiging te voorkomen.

Willen we verse producten eten, dan kunnen we ze niet eerst thermisch behandelen. Om bederf van groente, fruit en graanproducten tegen te gaan kunnen we wel bestralen. Een ander groot voordeel dus om producten toch vers te houden. Er kan echter niet gezegd worden dat dit voedsel bestraald wordt om het ten onrechte een betere "uitstraling" te geven of een gebrek te maskeren. De eventuele schadelijke stoffen die door de micro-organismen al gemaakt zijn, kunnen niet door de straling ongedaan gemaakt worden. De hygiënische en sanitaire voorschriften dienen dus van toepassing te blijven bij de productie- en landbouwprocessen.

Maar hoe weten we nu dat deze verse producten ook veilig zijn? Ten eerste leert de ervaring dat in zowel landen binnen als buiten de Europese Unie het bestralen van voeding veelvuldig wordt toegepast. Bovendien wordt de veiligheid van bestraald voedsel bevestigd door een vijftigjarige onderzoeksgeschiedenis van o.a. de wereld gezondheidsorganisatie en het internationale atoomagentschap. Het bestralen van voedsel resulteert wel in de vorming van nieuwe stoffen, evenals dit ook bij het koken van voedsel gebeurt. Alleen in het geval dat vetten bestraald worden is het niet helemaal duidelijk of dit negatieve gezondheidseffecten zou kunnen hebben. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Uit bovenstaande feiten concludeer ik dat er een technische behoefte is, er geen gevaar voor de volksgezondheid is, het nuttig is voor de consument en dat het bestralen van voeding geen alternatief is voor de hygiënische voorschriften. Hiermee wordt voldaan aan de vier voorwaarden die in de kaderrichtlijn van 1999 zijn vastgelegd. Ik wil daarom ruimte laten voor het toevoegen van o.a. groente, fruit en graanproducten aan de positieve lijst.

In de milieucommissie is de resolutie door amendering in de goede richting verbeterd. Ik heb echter nog wel een opmerking over etikettering. De etikettering moet niet zodanig zijn dat het een gevarenteken of waarschuwingsteken wordt. Als aangetoond is dat deze producten veilig zijn, is een waarschuwing niet aan de orde. Dit zou alleen maar ten onrechte het idee geven bij de consument dat er toch wat mis mee is. Om verwarring te voorkomen kan volstaan worden met een vermelding dat om hygiënische redenen dit product bestraald is. Net zoals er op een pak melk vermeld wordt dat het tot een bepaalde temperatuur verwarmd is om de schadelijke bacteriën te doden.

Tenslotte, MdV, concludeer ik dat voedsel bestralen in een aantal gevallen noodzakelijk is om vers voedsel en veilig voedsel hand in hand te kunnen laten gaan. Laten we daarom het bestralen van voedsel niet van de hand wijzen, maar op onze handen dragen.

« Terug

Reacties op 'Voedselbestraling'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.