Europese Commissie benadeelt visserijregio

maandag 28 oktober 2002 12:59

“De lobby van de gemeente Urk in Brussel is een uitstekend initiatief”, zegt dr. ir. Meijer
(Eurofractie ChristenUnie-SGP) naar aanleiding van het bezoek dat een delegatie uit het Europees Parlement bracht aan Urk.

“De lobby van de gemeente Urk in Brussel is een uitstekend initiatief”, zegt dr. ir. Meijer
(Eurofractie ChristenUnie-SGP) naar aanleiding van het bezoek dat een delegatie uit het Europees Parlement bracht aan Urk. "De gemeenteraad van Urk beseft dat Brussels beleid direct ingrijpt op haar samenleving. Bovendien dreigen de euro’s uit de geldkraan van de EU vooral ten goede te komen aan de Zuideuropese visserijregio’s en lijken de visserijregio’s in Noord-Europa buiten beeld bij de Europese Commissie."

In het debat over de EU-begroting 2003 van de Europese Unie hekelde Europarlementariër Rijk van Dam (ChristenUnie-SGP) vorige week al de eenzijdige financiële aandacht van de Europese Commissie voor de Zuid-Europese visserijregio's. "Commissie en parlement hebben veel aandacht voor de Spaanse en Portugese vissers, die zijn gedupeerd door het uitblijven van een akkoord met Marokko. Miljoenen euro's zijn besteed aan compensatie, sloop en omscholing van de vissers in deze regio's."

Nog afgezien of de steun aan Spanje en Portugal op een juiste manier is besteed, vroeg van Dam aandacht voor de Noord Europese visserijregio's zoals Urk. Als de biologische adviezen voor een verlaging van de scholquota en een verbod op de kabeljauwvangst in besluiten worden vastgelegd, zal dit grote financiële gevolgen hebben voor de vissers en hun regio's. Van Dam pleitte daarom voor meer financiële steun aan deze regio's: " Is het niet logisch in de begroting de aandacht te verleggen naar visserijregio's, die tot op heden hun eigen broek hebben opgehouden? Financiële steun aan deze regio's in de vorm van sociaal-economische programma's is gewenst. Toch mis ik dat in deze begroting, die wel miljoenen besteedt aan visserijakkoorden met Afrikaanse landen waarvan slechts enkele landen en enkele reders profiteren." Van Dam wees ook op het feit dat de Nederlandse vissers, in tegenstelling tot vissers in de andere lidstaten, al jaren geen gebruik van subsidies voor verbouw en nieuwbouw van schepen hebben kunnen maken. "Dat heeft jarenlang oneerlijke concurrentie veroorzaakt."

Na het bezoek aan Urk voegde Meijer daar nog aan toe dat het ronduit vreemd is dat de Europese Commissie aan de ene kant wil dat de vissers meepraten over het beleid, maar als het aankomt op de harde besluiten alleen nog maar naar de biologen luistert. "Daarom is het geluid uit de achterban voor ons ook zo belangrijk. Europarlementariërs zijn per slot van rekening volksvertegenwoordigers. In ons werk in Brussel nemen we de mening van onze achterban heel serieus."

« Terug

Reacties op 'Europese Commissie benadeelt visserijregio'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.