Interview Hans Blokland: Emissiehandel

vrijdag 18 oktober 2002 11:49

Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie/SGP) legt uit wat de handel in emissierechten inhoudt en welke gevolgen dit heeft voor de industrie.

Interview Hans Blokland: Emissiehandel

1. Meneer Blokland u bent europarlementariër namens de ChristenUnie-SGP. Wat is eigenlijk de invloed van Europa op de Nederlandse regio’s?

Blokland: "Deze invloed is behoorlijk groot. Veel wetgeving heeft namelijk direct of indirect invloed op milieu, natuur, en industrie. Zelfs als richtlijnen nog niet ingevoerd zijn gelden ze toch al voor de regio’s. Regio’s moeten daarop inspelen. Als regio’s er niet adequaat genoeg op inspelen hebben ze niet in de gaten welke richtlijnen er zijn. Neem als voorbeeld de bouwnijverheid: er is een Europese richtlijn voor aanbestedingen. Gaan bedrijven hun eigen weg zonder oog te hebben voor deze richtlijnen, kunnen er grote consequenties aan vast zitten, zoals hoge schadeclaims.

Er zijn al heel wat richtlijnen aangepast naar aanleiding van rampen, zoals de vuurwerkrampen in Enschede en Toulouse. Europa kan eisen gaan stellen in de vorm van extra wetgeving!

Zo behandelt de Europese Commissie op dit moment een rapport over emissiehandel, welke gevolgen heeft voor de bedrijven in de regio."

2. Wat is dat emissiehandel? Wat zijn dan de gevolgen voor de bedrijven in de regio?

Blokland: "Bedrijven stoten een grote hoeveelheid broeikasgassen uit. De regering wil deze hoeveelheid terugbrengen. In 1997 heeft Nederland heeft zogeheten Kyoto-verdrag ondertekend waarmee ze haar medewerking belooft bij het terugdringen van de uitstoot van o.a. Co2. De overheid wil in de nabije toekomst een x-aantal rechten (vergunningen) uit gaan geven aan bedrijven, waardoor zij slechts een maximale hoeveelheid schadelijke stoffen morgen verbranden / uitstoten. Op deze manier kan de overheid de uit te stoten broeikasgas sturen en in de hand houden.

Het komt er op neer dat bedrijven die meer broeikasgassen uitstoten meer rechten moeten kopen, en dus meer geld betalen. Bedrijven zullen continue de financiële prikkel voelen om de uitstoot te reduceren, daarnaast zullen bedrijven op zoek gaan naar productietechnieken om schoner te produceren. Het uiteindelijke doel is een beter leefklimaat voor mens, dier en plant!"

3. Waarom is emissiehandel gunstig voor bedrijven in de regio?

Blokland: "Bedrijven zullen hoe dan ook kosten moeten gaan maken om schoner te gaan produceren. De emissierechten die de bedrijven aanschaffen kunnen goedkoper zijn wanneer er een internationaal emissiehandelssysteem komt. Systemen zonder een dergelijke handel in rechten zijn veel duurder!"

4. Helemaal niets doen is nog goedkoper?

Blokland: "Helemaal niets doen is op korte termijn het goedkoopst. Op lange termijn niet. Als er niets gedaan wordt versterkt het broeikaseffect zich. De verwarming van de aarde leidt tot grote storingen in het klimaat: onvoorziene regenbuien, overstromingen, windhozen, etc. Bedrijven zullen hogere premies moeten betalen, en ook de belastingen zullen omhoog moeten. Aangezien Nederland het Kyoto-verdrag heeft ondertekend moeten er milieumaatregelen genomen worden. De kosten hiervoor zijn het laagst via het emissiehandelssysteem."

5. Als bedrijven / Europese lidstaten niet mee willen doen, wat gebeurt er dan?

Blokland: "Er zal geen sprake zijn van een vrijwillig systeem. De overheid wijst bedrijven/sectoren aan die vervolgens verplicht aan het emissiehandelssysteem moeten deelnemen. Vervolgens worden de bedrijven gecontroleerd. Bedrijven zullen via verkregen rechten een bepaalde hoeveelheid stoffen mogen verbranden. Wanneer bedrijven niet mee willen werken, zullen er sancties worden opgelegd in de vorm van (hoge) boetes! Bovendien, de markt kan alleen goed werken als er voldoende vragers en aanbieders op de markt aanwezig zijn.

Ook lidstaten binnen de EU zullen verplicht mee moeten doen, als ze het Kyoto-verdrag ondertekend hebben."

6. Wanneer gaan de bedrijven hier in de regio er iets van merken?

Blokland: "Vanaf 2005 moet er een proef in werking gesteld worden. Uiteindelijk moet er in 2008 een definitiever systeem zijn."

« Terug

Reacties op 'Interview Hans Blokland: Emissiehandel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.