Situatie in Palestijnse gebieden

dinsdag 22 mei 2007 17:00

Begin februari verscheen in de Duitse pers een uiterst somber verslag over de politiemissie van de EU in de Palestijnse gebieden. "Je werkt hier in een moeras van bedrog en corruptie", oordeelde haar scheidende leider openhartig.

Maanden later, met de escalatie van de rivaliteit tussen Fatah en Hamas, is de situatie alleen maar verslechterd. Een noodzakelijke vraag dringt zich derhalve op, Raad en Commissie: Hoe zinvol acht u voortzetting van de EU-missie ter opbouw van een burgerpolitie op de westelijke Jordaanoever en in Gaza? U zult toch bezwaarlijk medeverantwoordelijk willen zijn voor verregaande rechteloosheid aldaar.

Inmiddels meldde het persbureau Reuters gisteren dat de EU haar grensmissie in Rafah met een jaar verlengt. Onder het veelzeggende, onveranderde motto: "De Palestijnen zijn verantwoordelijk voor de grens." Hun politie kijkt wel uit de smokkelaars van wapens, drugs, geld en personen iets in de weg te leggen, aldus Palestijnse ingewijden. Raad en Commissie, dezelfde vraag: Wilt u daarvoor lijdelijk verantwoording nemen?

Bijdrage Bas Belder, gehouden tijdens het EP-debat over de Palestijnse gebieden.



« Terug

Reacties op 'Situatie in Palestijnse gebieden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.