Blokland: Geen Europees grondrechtenbureau

grondrechten eudonderdag 12 oktober 2006 09:18

Brussel – Het Europees Parlement debatteert en stemt vandaag over het voorstel een Europees grondrechtenbureau om te richten dat zich bezig moet houden met de mensenrechten binnen en buiten de EU. Hans Blokland diende een amendement in tot verwerping van het voorstel. Blokland: “We hebben reeds de Raad van Europa, het Hof voor de Rechten van de Mens en de OVSE. Het voorgestelde bureau zal de werkzaamheden van deze instanties onnodig doubleren”.

Blokland:”Een Grondrechtenbureau verstoort een goede relatie met de ons omringende landen op dit thema want het grondrechtenbureau kijkt alleen naar de mensenrechten. Andere onderwerpen die de betrekkingen ook beïnvloeden, als internationale handel, laat het bureau buiten beschouwing. Verder heeft de Raad van Europa veel meer leden, nl. 46. Het verkeert dus in een betere positie landen toe te spreken. Als het desbetreffende land lid is van de Raad, betreft het namelijk een interne kwestie.”

Veto

Nederlandse Senaat heeft de regering onlangs unaniem verboden met dit voorstel in te stemmen. Een Nederlands veto kan volgens Blokland alleen voorkomen worden als met genoemde kritiekpunten rekening wordt gehouden.

Het Grondrechtenbureau moet volgens het voorstel expertise en assistentie leveren ten aanzien van de naleving van grondrechten bij de uitoefening van het gemeenschapsrecht. Het bureau moet samen gaan werken met de Raad van Europa. Het in Wenen gevestigde Waarnemingscentrum voor Racisme en Vreemdelingenhaat wordt hiermee uitgebreid tot een Agentschap voor de Grondrechten.

« Terug

Reacties op 'Blokland: Geen Europees grondrechtenbureau'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.