Debat Europarlementariers en Tweede Kamerleden

P1010025dinsdag 10 oktober 2006 14:13

Vandaag is het jaarlijkse debat tussen Tweede Kamerleden en Nederlandse Europarlementariërs over de Staat van de Europese Unie. Het debat over de EU vindt plaats temidden van de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hans Blokland betreurt het dat de Europese onderwerpen, die toch direct effect hebben op Nederland, bij de campagne zo’n marginale rol vervullen. Ook de Staat van de Unie creëert volgens hem geen helderheid.                       

Helderheid creëren

Blokland vraagt zich tijdens het debat af hoe de regering durft te beweren dat de bezinningsperiode het afgelopen jaar goed is gebruikt. De situatie lijkt volgens hem meer op verlamming en ongemakkelijk zwijgen. Om de impasse te doorbreken is het volgens Blokland nodig helderheid te creëren. “De EU moet een nieuw verdrag krijgen. De Europese grondwet is in Nederland en Frankrijk duidelijk afgewezen. Er rest de EU dus niets anders dan terug te keren naar de onderhandelingstafel. Voor ratificatie van de Europese grondwet is immers unanimiteit vereist, ongeacht hoeveel lidstaten de grondwet wel hebben geratificeerd”.

Aan de andere drie scenario’s, kort gezegd Nice, Nice plus en de Europese grondwet, kleven volgens Blokland grote nadelen. “Onder het verdrag van Nice is verdere uitbreiding na Roemenië en Bulgarije niet mogelijk en kan geen gebruik gemaakt worden van de enkele pluspunten van de Europese grondwet”. Blokland verwacht echter een verhoogde druk op Nederland onder het Duitse voorzitterschap in 2007, omdat Merkel de grondwet alsnog geratificeerd wil krijgen. Blokland onderstreept verder dat er geen toetredingsdata meer genoemd moeten worden. De EU moet volgens hem spreken over streefdata om ervoor te zorgen dat landen voldoen aan de gestelde criteria voor ze mogen toetreden.

Meer contact Tweede Kamer en EP

Om de veelbesproken kloof tussen de burger en Europa te verkleinen, is het volgens Blokland van essentieel belang dat de voorstellen vanuit Brussel in de vakcommissies van de Tweede Kamer behandeld worden. Blokland:“Hier bevinden zich de specialisten die zich zullen buigen over de implementatie van wetgeving uit Brussel. Ik ben van mening dat een goede onderlinge communicatie tussen de Nederlandse europarlementariërs en die vakcommissies noodzakelijk is. Ik ben van mijn kant bereid mij voor een substantiële verbetering van de onderlinge communicatie in te zetten”.

« Terug

Reacties op 'Debat Europarlementariers en Tweede Kamerleden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.