Bijdrage van Bas Belder (IND/DEM) aan het debat over Turkije

dinsdag 26 september 2006 12:19

Voorzitter,

 

 

Collega Eurlings heeft een behartigenswaardig rapport geschreven. Daarbij dringen zich een tweetal vragen richting Commissie op. Zij betreffen het fenomeen van de zogenoemde "diepe staat" ("derin devlet") én het schrijnende gebrek aan godsdienstvrijheid in de Republiek Turkije.

 

 

Meneer de Commissaris, zoals bekend ballen de anti-Europese krachten in Turkije zich samen in intransparante staatsstructuren (nationalistische kringen in leger, politie, gendarmerie, veiligheidsdiensten). In hoeverre blokkeren deze krachten, samengevat onder de noemer van de "diepe staat", de huidige toetredingsonderhandelingen?

 

 

Hardnekkige speculaties brengen diezelfde omineuze "diepe staat" in direct verband met de moord op de Italiaanse geestelijke Andrea Santoro in Trabzon februari dit jaar. Dat brengt mij bij de ronduit vernederende positie van de christelijke kerken in Turkije. Hun voorgangers en leden worden als "buitenlanders" beschouwd, contacten tussen kerken en overheid verlopen via het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Commissaris, ik zou graag op dit punt actie van u willen zien! Of maakt soms de vrees voor een islamistische opmars in Turkije u terughoudend op insistering van volledige godsdienstvrijheid in het land van Atatürk?

 

« Terug

Reacties op 'Bijdrage van Bas Belder (IND/DEM) aan het debat over Turkije'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.