EP bespreekt Belders rapport over relatie EU-China

vrijdag 01 september 2006 16:15

Straatsburg – Aanstaande woensdag behandelt het Europees Parlement (EP) het rapport van Bas Belder over de relatie tussen de EU en China. In zijn rapport behandelt Belder China’s, economische situatie, interne situatie, mensenrechtensituatie en Pekings relatie met zijn buurlanden. Het rapport gaat ook in op de moeilijke positie van christenen in de Volksrepubliek. De stemming over het rapport is donderdag.

 

Economie

De EU is China’s grootste handelspartner. Een goede relatie tussen de EU en China is daarom belangrijk. Het land is door de snelle economische ontwikkeling de vierde grootste economie ter wereld in dollars. Belders rapport roept China op een gezond investeringsklimaat voor de buitenlandse handel en industrie te scheppen en prioriteit te geven aan het verbeteren van de rechtszekerheid voor buitenlandse bedrijven. Ook roept het rapport China op om een betere bescherming van de intellectuele eigendomsrechten te garanderen en piraterij te voorkomen.

 

Interne situatie

Belder geeft in het rapport aan dat de snelle sociaal-economische modernisering van de Volksrepubliek gepaard moet gaan met politieke modernisering (democratisering). Zolang de CCP boven de wet staat en invloed kan uitoefenen op de rechtspraak is er in China geen sprake van een rechtsstaat en blijft corruptie bij kaderleden van de partij een nationaal kwaad.

 

Mensenrechten

Het rapport sluit aan bij diverse EP-resoluties die adviseren het wapenembargo met China te handhaven zolang er geen aanzienlijke vooruitgang plaatsvindt op het gebied van de mensenrechten. Belder uit zijn zorgen over de martelingen die algemeen gangbaar blijven in China en wijst op de behoefte aan volledige godsdienstvrijheid. De ondergrondse protestantse huiskerken of katholieke kerken vormen geen bedreiging voor de openbare veiligheid zoals Peking beweert. Het gaat om burgers die de wet naleven.

 

Relatie met buurlanden

Volgens Belder moet de mening van de 23 miljoen inwoners van Taiwan gerespecteerd worden bij een mogelijk herenigingsproces met het Chinese vasteland. Verder roept hij China op de status van waarnemer voor Taiwan bij de Wereldgezondheidsorganisatie te overwegen. Deelname van Taiwan aan de WHO is essentieel om de gezondheid van het Taiwanese volk maar ook die van de hele wereldbevolking te beschermen. Infectieziekten als SARS en vogelgriep kennen geen grenzen en vereisen mondiale samenwerking. Verder verwacht het rapport dat China zijn strijd tegen terrorisme en nucleaire proliferatie op een concrete manier toepast in de invloedrijke betrekkingen met Iran.

 

Ankang-systeem

Het rapport is reeds met grote meerderheid aangenomen in de Buitenlandcommissie. Belder plaatst wel een kanttekening bij dit resultaat. Hij heeft in zijn ontwerprapport het Ankang-systeem aan de kaak gesteld. Dit systeem, dat politieke en sociale dissidenten hersenspoelt en breekt, behelst misbruik van psychiatrie, onder het motto ‘genezing door rust en vrede’. De Chinese ambassade in Brussel ontkent deze praktijken stellig en heeft de europarlementariërs hierover met e-mail bestookt, teneinde de besluitvorming te beïnvloeden. Belder wil het Ankang-systeem volgende week opnieuw onder de aandacht brengen van het EP.

 

Het EP benoemde Belder in 2005 als rapporteur voor de relatie EU-China. Redenen hiervoor zijn het 30-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen de EU en China, het strategisch partnerschap dat de EU en China sinds 2003 hebben en de ontwikkelingen in China op economisch gebied en het terrein van de mensenrechten. Het vorige EP-rapport over de relatie EU-China dateert uit 2002.

« Terug

Reacties op 'EP bespreekt Belders rapport over relatie EU-China'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.