"Christenen Midden-Oosten hebben verantwoordingsmechanisme nodig"

opwekking_2006_015_kruis_wbfdinsdag 06 juni 2017 18:24

Nu terrein wordt ingenomen dat jarenlang door IS was bezet, denken gevluchte christenen voorzichtig aan een terugkeer. Maar hiervoor is meer nodig dan het verjagen van IS. Peter van Dalen:

,,IS was niet een bezetter van buitenaf, maar werkte samen met locals. Christenen en andere minderheden zijn soms gered, maar soms ook verraden door hun buren of de lokale autoriteiten. Voor terugkeer is vertrouwen nodig. En voor vertrouwen is verantwoording nodig."

Peter van Dalen organiseerde vandaag een presentatie van een plan van Open Doors voor Irak en Syrië. De campagne 'Hope for the Middle East' van Open Doors richt zich op het faciliteren van de terugkeer van gevluchte christenen en andere minderheden. En op het bieden van een duurzame en veilige toekomst voor deze mensen.

Nationaal Verantwoordingsmechanisme

Cruciaal onderdeel van de campagne is een Nationaal Verantwoordingsmechanisme. Dit mechanisme moet toegankelijk zijn voor de minderheden en steun krijgen van de nationale en regionale overheden. Het moet zich richten op verzoening tussen de gemeenschappen, maar ook de mogelijkheid geven om gestolen en vernietigd bezit terug te krijgen of vergoed te krijgen. De EU moet dit mechanisme zo nodig afdwingen, maar ook concreet steunen, financieel en diplomatiek.

Open Doors heeft een manifest over dit verzoeningsmechanisme vandaag aangeboden aan Peter van Dalen, co-Voorzitter van de Intergroep Godsdienstvrijheid in het Europees Parlement. Van Dalen zei toe dit met Jan Figel, Speciale EU gezant voor godsdienstvrijheid, te bespreken. Van Dalen steunt het idee dat hij "origineel en realistisch" noemde.

Van Dalen zei:

,,Gevluchte christenen moeten de kans krijgen om terug te keren naar hun dorpen en steden. Daar hebben ze niet alleen recht op, het is ook goed voor die dorpen en steden. Christenen zijn vaak bemiddelaars en helpen gemeenschappen om beter samen te leven."

,,Maar de christenen zijn niet alleen gevlucht voor IS. Ze zijn gevlucht voor jarenlange pesterijen en vervolging. Voor terreur en moord die niet pas begon met IS, maar slechts een dieptepunt bereikte met de komst van het zogenaamde 'Kalifaat'. Wat de christenen, en ook andere minderheden, nodig hebben is verzoening en verantwoording. Verzoening met buren, collega's, lokale autoriteiten. Verantwoording voor misdaden. En ze moeten hun bezit terug krijgen, of compensatie ontvangen."

,,Ik wil dat de Europese Unie dit idee voluit steunt. Onze diplomaten kunnen duidelijk maken dat verzoening en verantwoording voorwaarde zijn voor onze steun aan Irak en een model voor Syrië. We kunnen vervolgens ook concrete steun geven. Dat kan uit geld, expertise en diplomatieke druk bestaan."

,,Verzoening en verantwoording zijn twee Bijbelse begrippen. En we hebben gezien, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, dat het ook echt kan werken."


 

Labels
Europese Verkiezingen

« Terug