Compromis dienstenrichtlijn

dinsdag 14 februari 2006 09:20

Het EP debatteert dinsdag in Straatsburg over de dienstenrichtlijn. De richtlijn moet het aanbieden van diensten in een andere lidstaat vergemakkelijken. Volgens Blokland is het bereikte compromis een aanzienlijke verbetering op het voorstel van de Europese Commissie. Blokland (CU-SGP): “Het compromis doet recht aan de milieu- en arbeidsnormen die gelden in de lidstaat waar de dienst wordt aangeboden. De richtlijn vermindert ook de administratieve lasten voor dienstverleners die actief zijn in een andere lidstaat”.

 

CU-SGP: Compromis dienstenrichtlijn is stap vooruit

 

 

 

Het EP debatteert vandaag in Straatsburg over de dienstenrichtlijn. De richtlijn moet het aanbieden van diensten in een andere lidstaat vergemakkelijken. Volgens Blokland is het bereikte compromis een aanzienlijke verbetering op het voorstel van de Europese Commissie. Blokland (CU-SGP): “Het compromis doet recht aan de milieu- en arbeidsnormen die gelden in de lidstaat waar de dienst wordt aangeboden. De richtlijn vermindert ook de administratieve lasten voor dienstverleners die actief zijn in een andere lidstaat”.

 

 

Blokland:”Hoewel in het bereikte compromis volksgezondheid is uitgesloten van de dienstenrichtlijn, zijn we ons bewust van mogelijke risico´s bij ongewenste grensoverschrijdende dienstverlening op het medisch-ethische vlak. Ik vraag in het debat of Raad en Commissie kunnen garanderen dat lidstaten diensten kunnen onderwerpen aan de medisch-ethische eisen die gelden in de lidstaat waar de dienst wordt aangeboden".

 

 

Vorige week besprak het EP een compromis op de dienstenrichtlijn. Het compromis betekende de verwijdering van het oorsprongslandbeginsel. Daarnaast wordt het minder gemakkelijk voor lidstaten hun markt af te schermen voor buitenlandse aanbieders, als daar geen aanleiding toe is. Als ze eisen stellen, moeten die voldoen aan de criteria van non-discriminatie, noodzakelijkheid en evenredigheid.

 

 

De handhaving van de richtlijn op het gebied van arbeidsvoorwaarden is echter een niet te onderschatten uitdaging. Blokland:” Afspraken over geldende wetgeving, als arbeidsvoorwaarden, kunnen op papier goed geregeld zijn, maar als er weinig toezicht is, kan er alsnog sprake zijn van concurrentieverstoring”.

 

« Terug

Reacties op 'Compromis dienstenrichtlijn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.