Positie christenen in Turkije

woensdag 15 maart 2006 14:16

Bijdrage Bas Belder aan het debat over de uitbreiding van de EU, in het bijzonder met betrekking tot Turkije en de positie van chistenen daar.

Vragen gesteld door Belder over de positie van christenen in Turkije tijdens debat over uitbreiding EU



Voorzitter,



Hypernationalisme ofwel chauvinisme laten zich moeilijk verenigen met het lidmaatschap van de EU. Dat geldt natuurlijk evenzeer voor kandidaatlidstaten. Treurig genoeg maakt zich chauvinisme vandaag juist breed in een reeds zeer omstreden toetredingskandidaat, Turkije.



Tegen deze actuele achtergrond wil ik commissaris Rehn een tweetal vragen voorleggen. Klopt de informatie die ik gisteravond mondeling van een expert ontving dat de positie van de christelijke kerken in Turkije de laatste tijd zienderogen verslechtert?



Zo zou de moord op de Italiaanse geestelijke Andrea Santoro op 5 februari in de havenplaats Trabzon niet op zichzelf staan. Denk aan een nieuwe identieke moordaanslag zeer recent in Mersin. Denk aan rechtstreekse bedreigingen richting kerken via de telefoon of krantenkolommen. En passant lees ik bij de Anglicaanse kapelaan Ian Sherwood, werkzaam in Istanbul, dat de verspreiding van christelijke lectuur in de landstaal intellectueel onacceptabel is, zo niet potentieel crimineel voor de Turkse elite. Meneer de commissaris, hoezo godsdienstvrijheid in Turkije?



Trabzon, zo hoorde ik gisteren ook, ligt figuurlijk gesproken in "De vallei van de wolven". Naar de titel van een originele Turkse filmproduktie waar het chauvinisme letterlijk van afdruipt. Rabiaat antichristelijk, antisemitisch, anti-Amerikaans, anti-Koerdisch. Een ware kaskraker inmiddels in eigen land met jubelende instemming van de directe entourage van premier Erdogan en de voorzitter van het Turkse parlement. Meneer de commissaris, hebt u premier Erdogan en minister Gul al aangesproken op dit met Europese waarden onverenigbare chauvinisme van eigen bodem?

« Terug

Reacties op 'Positie christenen in Turkije'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.