Meer ecocombi’s en intermodaal vervoer in Europa

ecocwoensdag 17 april 2013 14:51

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) verwelkomt de plannen van de Europese Commissie om het goederenvervoer in Europa te moderniseren. ,,Vrachtwagens mogen meer aerodynamisch worden vormgegeven, de maximale maten en gewichten van vrachtwagens en containers worden verhoogd. Daarmee komt deze nieuwe wetgeving tegemoet aan de eisen die tegenwoordig aan vervoer worden gesteld”, aldus de Europarlementariër.

Daarnaast vindt Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het EP, het een verstandig besluit van de Europese Commissie wettelijk vast te leggen dat lidstaten zelf bepalen of ecocombi’s (vrachtwagens met een maximale lengte van 25,25 meter) worden toegelaten  op de wegen: ,,De inzet van deze grote vrachtwagens ligt in sommige delen van Europa erg gevoelig, terwijl de Nederlandse infrastructuur wel geschikt is voor ecocombi’s. Daarom is het goed dat Eurocommissaris Kallas van Transport de ruimte geeft aan de lidstaten of te bepalen of de ecocombi kan worden ingezet. En uiteraard mag deze vrachtwagen alleen grensoverschrijdend worden gebruikt als beide landen daar voorstander van zijn.”

Intermodaal vervoer

Ook is Van Dalen erg te spreken over de voorgestelde verhoging van het maximale gewicht van 45 ft. containers van 40 naar 44 ton: ,,45 ft. containers worden veel gebruikt in het intermodale vervoer, bijvoorbeeld containervervoer met schip én vrachtwagen. Als in die containers extra goederen vervoerd mogen worden, zorgt dat voor een stimulans voor deze schone vorm van vervoer.”

De Commissie stelt ook voor bij gebruik van 45 ft. containers 15 cm extra lengte toe te staan. Dat is volgens Van Dalen niet voldoende. Hij pleitte al eerder voor een ruimere marge.

De voorstellen van de Europese Commissie zullen vermoedelijk kort na de zomer door de Raad en het Parlement worden besproken. De nieuwe wetgeving wordt van kracht zodra deze instelling overeenstemming op dit dossier bereiken.

« Terug

Reacties op 'Meer ecocombi’s en intermodaal vervoer in Europa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.