Vrijhandelsverdrag EU-India: EP laat teveel de koopman en te weinig de dominee spreken

111maandag 09 mei 2011 20:51

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft in het debat over het aanstaande vrijhandelsverdrag tussen de EU en India zijn ongenoegen geuit over het ontbreken van een sterke duurzame ontwikkelingsclausule. ,,Het aspect handel is goed geregeld, maar India krijgt te veel ruimte als het gaat om schending van mensenrechten of milieuvervuiling. Dat moeten we niet willen.”

Momenteel zijn de onderhandelingen tussen de EU en India in een cruciale fase beland. Het Europees Parlement neemt daarom opnieuw een resolutie over het verdrag aan. Van Dalen: ,,De huidige resolutie zet helaas een stap terug. Het Parlement wil wel een duurzame ontwikkelingsclausule, maar dat is een clausule zonder tanden. De Dalits krijgen onvoldoende aandacht. Natuur en milieu komen te weinig aan bod.  Ik steun die resolutie daarom niet. Onze onderhandelaars moeten vasthouden aan de resolutie uit 2009.” In maart 2009 is in het Europees Parlement een resolutie aangenomen die oog had voor zowel de handels- als de niet-handelsaspecten van het vrijhandelsverdrag.

 

Teveel koopman

Er zijn volgens de Europarlementariër twee opvattingen over het handelsverdrag met India. ,,De koopman redeneert dat deze overeenkomst de meest omvangrijke ter wereld is, die kans moeten we niet laten lopen. Tijdens het handel drijven komen dan de ‘niet-handelsaspecten’ zoals rechten voor minderheden, kinderarbeid en kastendiscriminatie vanzelf aan bod. Deze koopmansvisie overheerst in de huidige resolutie. De dominee wil eerst helderheid over de ‘niet-handelsaspecten’, en dan pas een overeenkomst. Als die helderheid er niet komt, zou er ook geen verdrag moeten komen.”

Wat Van Dalen betreft is het goed om de banden met India te verstevigen, maar de Indiërs moeten dan wel werk maken van bepaalde misstanden zoals discriminatie van Dalits en kinderarbeid. ,,De koopman én de dominee moeten blijven samenwerken."

De bijdrage in de plenaire zaal kunt u hier bekijken.

 

« Terug

Reacties op 'Vrijhandelsverdrag EU-India: EP laat teveel de koopman en te weinig de dominee spreken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.