EU moet steun geven aan de Egyptische Kopten

Bijeenkomst met Kopten 084dinsdag 01 februari 2011 16:35

In het afgelopen jaar zijn Egyptische Kopten meermaals doelwit geweest van bloedige aanslagen. Tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement, op initiatief van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) en de Nederlands Koptische Stichting, is unaniem uitgesproken dat de Europese Unie niet willoos moeten toezien hoe de positie van Koptische christenen in Egypte verslechtert. Bij deze bijeenkomst waren Europarlementariërs uit verschillende fracties aanwezig. Van Dalen: ,,De positie van de Kopten is niet gunstig. Deze bijeenkomst heeft de urgentie onderstreept dat de EU steun moet geven aan de Egyptische Kopten. Juist nu, in deze spannende tijden voor Egypte, moeten we de Kopten niet vergeten."

Egypte moet de Koptische minderheid beter gaan beschermen. Volgens Europarlementariër Peter van Dalen moet de EU niet bang zijn om te dreigen met bevriezing van de betrekkingen met Egypte. ,,Ik heb niet de indruk dat Egypte er alles aan doet om minderheden te beschermen. De EU staat voor godsdienstvrijheid, en mag best consequenties trekken bij het aangaan van associatie- en handelsakkoorden met Egypte."

Discriminatie

De Kopten bleken kritisch op de huidige president Mubarak. ,,Hij heeft onze situatie niet verbeterd", sprak een van de vertegenwoordigers. ,,Onder Mubarak leek het naar buiten toe nog wel aardig te gaan voor de Koptische christenen. Maar in werkelijkheid worden de Kopten dagelijks gepest en gediscrimineerd. Bovendien is de radicale Islam in Egypte de laatste tien jaar enorm toegenomen. Onder de ruim 50 aanwezige Kopten uit zo´n tien landen, leeft de vrees dat de positie van de Moslim Broederschap sterker wordt. ,,Het is nu voor de Kopten al onmogelijk om zonder vergunning te bidden op andere plaatsen dan kerken, zoals privéwoningen. Hoe zal dat in de toekomst zijn? Wij vrezen dat de Moslim Broederschap de macht in Egypte overneemt."

Kopten ondervinden consistent tegenstand bij het bouwen of renoveren van kerken, terwijl moslims alle ruimte krijgen moskeeën en gebedshuizen te vestigen in Egypte. De wet op afvalligheid, die moslims verbiedt zich tot het christendom te bekeren, zorgt ook voor grote problemen. Nu getuigen sommige Kopten ervan dat christelijke meisjes soms worden ontvoerd, verkracht en onder druk gezet om met een moslimman te trouwen. Zo worden zij gedwongen moslima. De aanwezige vertegenwoordigers van de Koptische gemeenschap wezen er bovendien op dat vrijwel nooit plegers van geweld tegen christenen worden veroordeeld.

Godsdienstvrijheid

Op 20 januari heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen die vraagt om een EU strategie voor de handhaving van godsdienstvrijheid. Daarin wordt gevraagd om permanente monitoring van die vrijheid door de nieuwe Europese Buitenlandse Dienst. Van Dalen: ,,De situatie van christenen wereldwijd is niet gunstig maar hun positie staat nu wel prominent op de Europese agenda. Dat biedt een goede kans om een vinger aan de pols te houden bij de Hoge Vertegenwoordiger, Catherine Ashton. Zij moet in de nieuwe Europese Buitenlandse dienst een aparte afdeling oprichten voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Ook ter ondersteuning van de Egyptische Kopten."

Hier vindt u meer informatie over het geweld tegen Koptische christenen.

Meer foto's van de bijeenkomst vindt u hier.

« Terug

Reacties op 'EU moet steun geven aan de Egyptische Kopten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.