Peter van Dalen verwacht ook gebaar Palestijnen richting vrede

08-12-2009 van Dalendinsdag 15 december 2009 16:32

Peter van Dalen sprak vanmiddag tijdens het debat over Conclusies van de Raad "Buitenlandse zaken" over het vredesproces in het Midden-Oosten, met name de situatie in Oost-Jeruzalem. In zijn bijdrage vraagt hij een gebaar richting vrede van de Palestijnen.

Voorzitter, velen bidden juist in deze Adventstijd voor vrede in het Midden Oosten. Soms wordt je moedeloos en denk je: die vrede komt er nooit. Toch moeten alle partijen er aan blijven werken.

Tegelijk zit daar hét probleem: kunnen en willen alle partijen werken aan vrede? Israël heeft al eerder stappen gezet om land te ruilen voor vrede: zie de ontruiming van delen van de Gaza-strook. Tot nadere vrede leidde dit helaas niet: de raketbeschietingen namen zelfs toe, leidend tot de Israëlische inval begin 2009.

Israël heeft nu een tijdelijke bouwstop afgekondigd voor de Westelijke Jordaanoever. Ook is een reeks wegblokkades opgeheven. Dit als gebaar om te komen tot vredesbesprekingen. Deze stappen van de regering Netanyahu zijn voor Israëlische begrippen vergaand.

Ik zie aan Palestijnse zijde geen beweging. Men blijft roepen dat wat Israël doet niks voorstelt, punt uit. Ik mis het Palestijnse gebaar om tot onderhandelingen te komen. Is er de Palestijnse wil en het vermogen om tot onderhandelingen te komen? Hamas lijkt verstrikt in het gevecht met Fatah, en aan de ketting gelegd door Iran. Mahmoud Abbas lijkt een papieren tijger die nauwelijks nog invloed heeft. Het wordt tijd dat men ook van Palestijnse zijde zìchtbaar toont, vrede te willen.

 

U kunt de bijdrage hier terugluisteren.

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen verwacht ook gebaar Palestijnen richting vrede'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.