Geef Turkije een geprivilegieerd partnerschap

turkije euwoensdag 25 november 2009 16:43

In het debat over de uitbreidingsstrategie met onder andere Turkije, heeft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) zich kritisch uitgelaten over de mogelijke toetreding van Turkije. ,,Het is tijd voor duidelijkheid. Een geprivilegieerd partnerschap combineert het beste van twee werelden."

In het debat over de uitbreidingsstrategie met onder andere Turkije, heeft Europarlementariër  Peter van Dalen (ChristenUnie) zich kritisch uitgelaten over de mogelijke toetreding van Turkije. ,,Het is tijd voor duidelijkheid. Een geprivilegieerd partnerschap combineert het beste van twee werelden."

De Europese burgers hebben een uitgesproken mening over Turkse toetreding: slechts 28% is voor, 59% is tegen volgens de Eurobarometer. Van Dalen vindt dat heel duidelijke cijfers. ,,Die kan en mag de politiek niet negeren. Doen we dat wel dan wordt de kloof tussen burger en politiek nog groter."

Van Dalen begrijpt het goed dat de meerderheid van de bevolking tegen is. ,,Turkije ligt niet in Europa, en het maakt geen deel uit van de Europese geschiedenis waarin christendom, Renaissance, Verlichting en de democratische natiestaat het religieuze, culturele en politieke landschap hebben gevormd."

Partnerschap

Een geprivilegieerd partnerschap combineert het beste van twee werelden, aldus Van Dalen. ,,Dat biedt Turkije veel economische voordelen. Bovendien zal zo´n partnerschap zorgen voor een meer ontspannen relatie tussen Europa en Turkije: er bestaat dan geen langdurige toetredingsstress meer."

Van Dalen pleit voor duidelijkheid. ,,Dat betekent nu stoppen met toetredingsgesprekken en starten met onderhandelingen voor een geprivilegieerd partnerschap. Laat dat de uitbreidingsstrategie voor 2010 zijn!"

« Terug

Reacties op 'Geef Turkije een geprivilegieerd partnerschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.