Doorpakken met de spoorwegliberalisatie

treinwoensdag 04 november 2009 15:40

Peter van Dalen vraagt de Europese Commissie door te pakken met de liberalisatie van het spoor. Van Dalen betwijfelt of het wel goed komt met de afgesproken liberalisatie van de spoorwegen in Europa. Daarom heeft de Europarlementariër voor de ChristenUnie aan de Europese Commissie vragen gesteld. Van Dalen: " Zonder de broodnodige liberalisering van het spoor zal het goederenvervoer op het spoor nooit toenemen."

Op 26 juni 2008 berichtte de Europese Commissie over inbreukprocedures tegen 24 van de 27 lidstaten, over het niet nakomen van de afspraken uit het zogenoemde Eerste Spoorwegpakket. De Commissie concludeerde dat de lidstaten er niet in slagen het beheer van de infrastructuur en het gebruik van het spoor te scheiden.

De conclusies van de Europese Commissie zijn inmiddels ruim een jaar oud. Van Dalen. ,,Ik wil dus weten van de Commissie hoe het er voor staat met de inbreukprocedures tegen de lidstaten. Hebben deze lidstaten door het starten van de inbreukprocedure nu laten zien, werk te maken met het uitvoeren van het Eerste Spoorwegpakket?"

Spoorwegliberalisatie

Van Dalen vindt spoorwegliberalisatie een belangrijk instrument om het goederenverkeer over het spoor te laten groeien. Ook groei van het goederenvervoer over het spoor is nodig. Van Dalen: " Wanneer Europa uit de crisis komt zal ook het goederenvervoer weer gaan toenemen en dan is de inzet van alle vervoersmodaliteiten, ook het spoor, nodig.

,,Is de Commissie van plan om bij herziening van het Eerste Spoorwegpakket maatregelen te nemen om de spoorliberalisatie verder te ontwikkelen", zo vraagt de Europarlementariër. ,,En welke maatregelen heeft de Commissie op het oog om te voorkomen dat over een paar jaar opnieuw tegen het grootste gedeelte van de lidstaten een inbreukprocedure moet worden gestart?"

Nederland voorbeeldland

Tevreden is Van Dalen over het feit dat tegen Nederland, als een van de weinige landen, geen inbreukprocedure is ingesteld. ,,De NS en ProRail hebben in het verleden goede stappen gemaakt en moeten die ingezette lijn vasthouden. Daarmee kan Nederland een voorbeeldfunctie vervullen."

« Terug

Reacties op 'Doorpakken met de spoorwegliberalisatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.