Italië moet zelf waken over persvrijheid

grondwet promo wand hemicyclevrijdag 23 oktober 2009 19:28

Europa moet zich niet bemoeien met de persvrijheid in Italië. Dat liet Peter van Dalen, Europees Parlementslid voor de ChristenUnie, weten in een stemverklaring tijdens de plenaire vergadering van het parlement. Van Dalen: ,,ik heb goede hoop dat de Italianen zelf kunnen optreden."

Van Dalen: ,,Ik ben niet onder de indruk van het politieke en morele leiderschap van de heer Berlusconi. En Italië staat helaas niet in de top van de landen met persvrijheid. Maar de informatie- en persvrijheid is primair een zaak voor Italië zelf."

De Italianen moeten dan ook zelf optreden. Van Dalen is hierover positief gestemd: ,,Gelukkig gebeurt dat ook. Zie bijvoorbeeld de opheffing van de onschendbaarheid van de Italiaanse premier. Ook laat de recente oprichting van het blad ‘Il Fatto Quotidiano’ zien dat de kritische pers in Italië bestaat en ruimte krijgt."

Kerntaak

De ChristenUnie wil niet dat Europa zich mengt in zaken die een land zelf kan oplossen. Van Dalen: ,Daarom roep ik de Italianen op om zelf te blijven waken voor mogelijke aantastingen van hun persvrijheid. Ik hoop niet dat het nodig zal zijn dat de Brusselse bureaucratie zich ook hier mee moet gaan bemoeien. We willen immers niet méér Europa, maar een Europa dat zich richt op haar kerntaken. Pas dan wint Europa het vertrouwen van de kiezers."

« Terug

Reacties op 'Italië moet zelf waken over persvrijheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.