Een week in Straatsburg

vrijdag 23 oktober 2009 11:31

In deze weblog wil ik graag wat meer laten zien van een week uit het leven van een Europarlementariër. Per jaar vergadert het Europese Parlement 12 weken in Straatsburg. Een belangrijk onderdeel van de week zijn de plenaire vergaderingen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat wordt er in de plenaire zaal gedebatteerd. Je hoeft niet overal bij te zijn, omdat de onderwerpen zijn verdeeld onder de parlementariërs van de fractie. Als ChristenUnie hebben wij ons aangesloten bij de ECR-fractie, de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers. Als fractie delen we op veel punten dezelfde mening, en iedereen heeft zo zijn eigen expertise.

ECR

Daarmee komen we op een ander belangrijk onderdeel van de week, de fractievergaderingen. Bijna elke dag in zo'n vergaderweek komt de ECR-fractie bij elkaar om af te stemmen en te debatteren over standpunten. Zo'n vergadering kan een half uur duren, maar ook wel twee uur. 

Tolken

Evenals bij de plenaire vergaderingen zijn er tolken aanwezig bij zo'n fractievergadering. Iedere parlementariër kan in principe in zijn eigen taal spreken, waarna de tolken vertalen naar de talen van fractieleden en aanwezige medewerkers. In de praktijk betekent dit dat er zo'n twintig tolken aanwezig zijn bij zo'n kleine meeting, en bij een plenaire vergadering zijn dat er nog veel meer.

Inbreng

Zoals ik net al opmerkte, kun je niet overal een bijdrage aan leveren. Ik concentreer mij vooral op de onderwerpen uit de Commissie Vervoer en Toerisme en de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, omdat ik daar lid van ben. Maar over onderwerpen die ik van belang vind voor de ChristenUnie kan ik ook spreken. Daar kun je spreektijd voor aanvragen. In een of twee minuten moet je dan je punt maken. Deze week heb ik aandacht gevraagd voor de klimaattop in Kopenhagen om de urgentie van het klimaatprobleem te onderstrepen. In het debat over persvrijheid in Italië gaf ik aan dat Italië dit prima zelf kan oplossen en dat Europa zich moet richten op haar kerntaken. Bij het onderwerp Iran heb ik aangegeven dat de doodstraf voor betogers aldaar onjuist en onbegrijpelijk is.  

Op de valreep haalde ik nog het nieuws deze week. Bij de begrotingsbehandeling maakte ik een punt over de onkostenvergoeding die EP-leden ontvangen. Deze hoeft niet verantwoord te worden, en dat vind ik absurd. Het ANP pikte dit op, waarna de Telegraaf en Nu.nl volgden. Vandaag heb ik erover kunnen praten op Radio 1, en vanmiddag hoopt RTV Utrecht er een item over te maken. Toch een mooie afsluiting van een intensieve week!

Nieuwe medewerkers

Deze week zijn twee nieuwe medewerkers begonnen. Tjeerd Olie en Maurits van Stuijvenberg komen Benjamin Beldman versterken als assistenten. Als team zijn we nu bijna compleet. Over enige tijd hoopt Jannes de Jong als laatste aan te treden, hij wordt onze vertegenwoordiger bij de ECR-fractie in Brussel. Vanaf nu gaan we als compleet team aan de slag!

 

Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Een week in Straatsburg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.