Van Dalen: Benoeming Barroso terecht

barossowoensdag 16 september 2009 10:00

“De verkiezing van Commissaris Barroso doet recht een de nieuwe verhoudingen in het Europees Parlement” is de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de verkiezing van de Portugese Christendemocraat tot voorzitter van de Europese Commissie. Barroso ontving met 382 stemmen vóór ruime steun van centrum en rechts in het Europees Parlement.

Van Dalen stemt in met de verkiezing van Barroso en kijkt tegelijk vooruit: “Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd een centrumrechtse meerderheid verkozen in het EP. Het is daarom logisch en wenselijk dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie van dezelfde politieke signatuur is. Het is een bevestiging dat de Europese burgers verder willen met een centrumrechtse meerheid”.

Te lang
De verkiezing van Barroso heeft wel veel te lang geduurd, zo stelt Van Dalen: “Dat is niet de schuld van Barroso maar van de liberalen en de socialisten in het EP. Zij hadden grote kritiek op Barroso, wilden hem niet steunen, maar kwamen niet met een alternatieve kandidaat. Dat is volstrekt onverantwoord in deze economisch moeilijke tijd, want het heeft veel kostbare tijd en daarmee daadkracht van de Europese Commissie gekost”.

Van Dalen hoopt dat de nieuwe Commissievoorzitter ondanks de opgelopen vertraging nu snel aan de slag gaat. Van Dalen: “Het wordt tijd dat de Europese Commissie de economische crisis met meer ambitie gaat bestrijden. Verder moet de Commissie grote prioriteit geven aan het treffen van goede voorbereidingen voor de klimaatconferentie in Kopenhagen. De conferentiedatum komt steeds dichterbij en er moeten nog veel barrières uit de weg worden geruimd”.

Commissarisen
Om deze reden is Van Dalen van mening dat de lidstaten op zeer korte termijn hun kandidaat-commissarissen moeten voordragen. Wat betreft de Nederlandse commissaris hoopt Van Dalen dat Nederland een minstens zo belangrijke post in de Europese Commissie krijgt als momenteel het geval is. Van Dalen: “We weten dat de huidige landbouwcommissaris Fischer Boel stopt. Wat mij betreft vult Nederland deze plek in met oud-minister Veerman. Dat vind ik een prima kandidaat.”

« Terug

Reacties op 'Van Dalen: Benoeming Barroso terecht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.