Harmonisatie Europese rijverboden vrachtverkeer nodig

Vrachtwagens_610donderdag 03 september 2009 10:16

“Harmonisatie van de rijverboden in Europa is hard nodig” zo stelde Europarlementariër Peter van Dalen in een debat met de Zweedse minister Torstensson. Mevrouw Torstensson, verantwoordelijk voor transport, was namens het Zweedse EU-voorzitterschap in de Transportcommissie van het Europees Parlement om de prioriteiten voor het komend halfjaar te bespreken. Van Dalen: “Momenteel is er een wirwar van rijverboden voor vrachtwagens in Europa."

"Het is voor het vervoerend bedrijfsleven daardoor moeilijk goede ritplanning door diverse Europese landen te doen. Onrendabele planning is kostbaar voor de vervoerders zelf maar verhoogt ook de druk op het milieu omdat er onnodige kilometers worden gemaakt”.

Van Dalen, vice-voorzitter van de Transportcommissie van het Parlement,  bepleitte een beperking van het aantal dagen waarop rijverboden gelden. Hij stelde voor de harmonisatie te baseren op de zondag. Van Dalen: “Duitsland is het land waar de meeste vrachtwagenkilometers worden gereden door chauffeurs uit alle Europese lidstaten. In Duitsland geldt een rijverbod op zondag. Gebruik die dag als uitgangspunt voor de harmonisatie en beperking van de rijverboden. Dan draagt de regeling ook meteen bij aan de zondagsrust waardoor mensen kunnen rusten en naar de kerk kunnen gaan”.

De Zweedse minister zegde toe aan dit onderwerp te gaan werken omdat het direct te maken heeft met de kwaliteit van zowel het vervoer als de leefomgeving.

« Terug

Reacties op 'Harmonisatie Europese rijverboden vrachtverkeer nodig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.