Knelpunten Roemenie

dinsdag 25 oktober 2005 14:22

Speech Belder over Roemenie, gehouden in het EP op 25 oktober 2005

Bijdrage B. Belder (IND/DEM) – Debat Roemenië/Bulgarije

Straatsburg, dinsdag 25 oktober 2005

 

Voorzitter,

 

Toetredingsland Roemenië, waartoe ik mij in deze interventie zal beperken, heeft een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Drie verwoestende overstromingsrampen vergden 66 doden. De materiële schade bedroeg 1,5 miljard euro.

 

In zo´n situatie verwacht je nationale eendracht van de hoogste gezagsdragers. Niets is echter minder waar. President en premier lagen publiekelijk overhoop over nieuwe verkiezingen. Dankzij commissaris Rehn kon dit gevaar voor ´s lands politieke stabiliteit tijdig worden bezworen. Maar voor hoe lang? En dat alles in een kritieke fase van Roemeniës toetreding tot de Europese Unie! Commissaris, hoe schat u de politieke verantwoordelijkheidszin van president Basescu in dezen in?

 

De zogenoemde superbeschermingsclausule die de Europese Raad exclusief voor de toetredingsdatum van Roemenië hanteert, bevat elf specifieke probleemgebieden. Een paar pijnpunten wil ik aanroeren. Commisaris, hoe staat het met de belastingvoordelen die de Roemeense staat tot 2007 aan de koper van de staalgigant Ispat-Sidex heeft toegezegd? En acht de Commissie de concessie van premier Tariceanu om Roemeense boeren financieel te hulp te schieten bij de aanschaf van tractoren van de fabriek in Brasov een inbreuk op de mededingingsrichtlijnen van de EU?

 

Een tweede pijnpunt betreft een solide grensbewaking door de Roemeense overheid. Logisch, want met de toetreding van Roemenië zal niet minder dan 1457 kilometer van de totale landgrens van 2508 kilometer de buitengrens van de Unie vormen. En dan reppen we nog niet over de bewaking van Roemeense Zwarte Zeekust. Let wel, we spreken hier over een corridor voor mensen-, drugs- en wapensmokkel naar Europa. Het moet de Commissie, kortom, een grote zorg zijn dat scholings- en financieringsproblemen de noodzakelijke recrutering van 4000 Roemeense grensbewakers bemoeilijken. Onderneemt de Commissie ook actie?

 

Bijkans onvermijdelijk snijdt het derde pijnpunt de urgentie van de overheidsbestrijding van het kwaad van de corruptie aan. Wat doet de Commissie evenwel wanneer die strijd tegen corruptie op het hoogste niveau meer en meer verwordt tot een politiek instrument binnen de regerende coalitie alsmede binnen de uitvoerende macht? Waar blijft in elk geval, dat een nieuwe regering wordt gemeten aan haar morele aanspraken. Dat mag de Roemeense coalitie zich aantrekken. Dan weiger je niet openheid te verschaffen over je bezittingen.

 

 

« Terug

Reacties op 'Knelpunten Roemenie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.