Europa wil 1-euro-biljet

vrijdag 20 juni 2003 15:55

Naast zijn speciale aandacht voor het milieu als lid van de Milieucommissie besteedt Hans Blokland als vooraanstaand lid van de Economische en Monetaire Commissie ook tijd en aandacht aan economische onderwerpen. Dan gaat het dus over geld, en soms moet je dat heel letterlijk nemen: perikelen rond de euro.
__________________________________________________________________________

Bron: Algemeen Dagblad, 20 juni 2003

Brussel - Mensen moeten zo snel mogelijk bankbiljetten krijgen van 1 en 2 euro. Dat geeft ze een beter idee van de waarde, zodat ze niet per ongeluk te veel uitgeven. Ook zal het 1-euro-biljet een belangrijke psychologische functie vervullen: de euro komt zo als wereldmunt nóg directer tegenover de dollar te staan.

Een meerderheid van het Europees Parlement (EP) legt die wensen eind volgende week voor aan de scheidende ECB-president Wim Duisenberg. Hij moet onderzoeken of de indruk van het Parlement juist is dat consumenten zichzelf financieel in de nesten werken omdat ze euro's net zo makkelijk uitgeven als voorheen hun nationale, vaak `goedkopere' munt. Vooral Grieken en Italianen zouden daar last van hebben, maar ook sterk gestegen collecte-opbrengsten in Nederland wijzen daarop.

Volgens de Nederlandse Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie-SGP), rapporteur namens de economische en monetaire commissie uit het EP, is het de bedoeling dat de munten naast de biljetten blijven bestaan.

Tegelijkertijd wil een flink deel van het Parlement af van het 500-euro-biljet. De EP'ers zijn bang, zoals trouwens sommige ministers al vóór de introductie van de euro vreesden, dat dit biljet vooral in trek is bij criminelen die grote hoeveelheden cash willen witwassen. Blokland: ,,Gewone mensen zullen het 500-euro-biljet nauwelijks gebruiken, zoals ze dat vroeger in Nederland ook niet deden met het `duizendje'. Ik heb in 1971 met acht van die briefjes een Renault-6 gekocht. Dat was de eerste en laatste keer dat ik ze heb gebruikt.

De 500-euro-bankjes zijn vooral in trek in de tweedehands autohandel en op veemarkten, de wat informelere economie dus, en verder alleen in misdaadkringen. Je kunt je afvragen of je speciaal voor die milieus een apart biljet in stand moet houden.'' Van Duisenberg willen de parlementariërs weten, of hij inmiddels zicht heeft op de schaal waarop het `misdaadbankje' wordt misbruikt.

De aanbevelingen over de afschaffing van het 500-euro-biljet en de introductie van 1- en 2-euro-biljetten komen voor in de rapporten van twee rapporteurs, zowel van Blokland als van de Spaanse liberaal Carles-Alfred Gasòliba i Böhm.

Gasòliba is er rotsvast van overtuigd dat de euro op termijn de dollar als wereldmunt van haar eerste plaats zal verdringen. De introductie van kleine coupures zal daaraan bijdragen. Blokland, ondanks de aanbeveling in ook zijn rapport, is veel minder enthousiast. ,,Ik heb niks tegen een onderzoek door de ECB, maar ik zie haar zo kort na de introductie van de euro geen nieuwe biljetten in omloop brengen. Dat kan natuurlijk veranderen als na 2007 ook minder welvarende Midden- en Oosteuropese landen tot de eurozone toetreden.''

De twee rapporteurs en de voorzitter van de economische en monetaire commissie, de Duitse socialiste Christa Randzio-Plath, vinden dat Duisenberg de euro overigens uitstekend heeft gelanceerd. Hun enige kritiek is dat hij én de lidstaten meer hadden moeten doen om verkapte prijsverhogingen, vooral in de horeca en dienstensector, tegen te gaan.

Frans Boogaard is correspondent voor het Algemeen Dagblad in Brussel en Straatsburg.

« Terug

Reacties op 'Europa wil 1-euro-biljet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.