Peter van Dalen krijgt toppositie bij Europese Transportcommissie

Peter_van_Dalen_610[1]maandag 20 juli 2009 15:49

ChristenUnie Europarlementariër Peter van Dalen is maandag benoemd tot vice-voorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement. Van Dalen is door zijn fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) voorgedragen voor deze post en vandaag heeft de Transportcommissie van het Europees Parlement met die voordracht ingestemd. "Ik ben zeer blij met deze uitzonderlijke benoeming van een nieuwkomer in het Parlement. Het gaat hier om een spilfunctie in de Europese transportpolitiek."

Peter van Dalen beschouwt de Transportcommissie als één van de belangrijkste commissies van het Europees Parlement. Van Dalen: “Door veel EP-commissies worden wel allerlei verklaringen opgesteld en uitspraken gedaan maar die hebben geen kracht van wet. Bij de Transportcommissie is dat anders omdat die wel wetgeving vaststelt. Bovendien wordt het meeste deel van die wetgeving niet door Den Haag maar door Brussel bepaald”. De kersverse vice-voorzitter onderstreept dat Nederland als transportland er veel belang bij heeft dat een Nederlander op deze post zit. "Al in de verkiezingscampagne heb ik met nadruk ingezet op verkeer en vervoer. Die inzet wordt nu beloond met veel meer dan waarop ik had gehoopt: lid worden van de Transportcommissie zou al prima zijn, van zo’n vice-voorzitterschap kun je als nieuwkomer slechts dromen. Ik ken de wereld van het transport goed en ben blij dat het Europees Parlement de voordracht van mijn fractie om mij op deze belangrijke positie te krijgen, heeft overgenomen."

Van Dalen gaat zich concreet inzetten voor een omvangrijk terrein waar veel wetgeving wordt vastgesteld. Hij lost daarmee een verkiezingsbelofte in waarmee hij tijdens de verkiezingen campagne voerde: opkomen voor de Nederlandse belangen en het versterken van duurzaam transport.

India
Van Dalen heeft zich ook aangemeld om lid te worden van de India-delegatie van het Europees Parlement. Daarover wordt in september beslist. Deze delegatie onderhoudt de betrekkingen tussen het Europarlement en India. Van Dalen: “Bij de delegatieplaatsen kijken veel EP-leden naar landen met belangrijke politieke of economische betrekkingen zoals China, de VS en Rusland. Natuurlijk is India politiek en economisch ook van groot belang maar ik kies met overtuiging voor de India-delegatie om me in te zetten voor de 250 miljoen Dalits (ter vergelijking: de totale Europese bevolking bedraagt bijna 500 miljoen mensen) in dat land. De Dalits vormen een zeer grote maar tegelijk volkomen achtergestelde bevolkingsgroep, die volgens het kastenstelsel in India nog minder waard zijn dan mensen.” Van Dalen: "In de verkiezingscampagne heb ik kennis gemaakt met het bijzondere werk dat dominee D’Souza in samenwerking met Nederlandse organisaties verricht onder de Dalits. De Dalits verkeren in onacceptabele misstanden, die moeten wij als Europa stevig aan de kaak stellen. Dat kan zo niet langer in de 21e eeuw."

Milieu
Behalve voor transport en mensenrechten gaat Europarlementariër Van Dalen zich inzetten voor het milieu. Dat zal hij doen als plaatsvervangend lid van de commissie Milieu. Deze commissie houdt zich ook bezig met de volksgezondheid. Hierover wordt na het zomerreces beslist.

 


In de media
Van Dalen krijgt topfunctie in Europees Parlement - Nieuwsblad Transport (20-07-2009)

 

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen krijgt toppositie bij Europese Transportcommissie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.