Situatie in Nigeria en Birma

woensdag 18 februari 1998 14:49

VERGADERING VAN WOENSDAG 18 FEBRUARI 1998

Blokland (Christenunie SGP). – Voorzitter, Nigeria is wel een heel erg rotte appel in de mand van het niet al te gave Afrikaanse fruit. Democratisch gekozen presidenten worden afgezet, politieke tegenstanders gevangen genomen of opgehangen. Ook buiten de grenzen van het land is het Nigeriaanse regime actief. Onder de vlag van ECOMOG strijden Nigeriaanse soldaten tegen de militaire junta in Sierra Leone, zogenaamd om de democratisch gekozen president Kabbah in zijn ambt te herstellen, maar het zal vooral gaan om de diamantvelden van Sierra Leone.

De vraag is wat de EU tegen het bewind in Nigeria kan doen. In november 1995 werden door de Raad de militaire samenwerking en de ontwikkelingshulp opgeschort. In december van datzelfde jaar werden die maatregelen nog iets aangescherpt. Nu na drie jaar deze maatregelen geen effect hebben gehad, pleiten sommigen in dit Huis voor een olieboycot. Dat zou het regime hard raken omdat het voor 90 procent afhankelijk is van inkomsten uit de olie-export.

Echter, de ervaringen die we met dergelijke boycots hebben opgedaan, laten zien dat vooral de bevolking er het slachtoffer van wordt, terwijl het regime dat men met de boycot wil treffen, zich vaak jarenlang kan handhaven. Vanwege de overgrote arme meerderheid in Nigeria twijfel ik aan de zin van een olieboycot. Daarom steun ik een onderzoek naar de uitvoerbaarheid en de gevolgen van het instellen van een olie-embargo. Daarna kan worden overwogen of een dergelijk embargo moet worden opgelegd. Wel ben ik van mening dat de bestaande sancties die de Raad tegen Nigeria heeft ingesteld door die Raad ook nauwkeurig nageleefd moeten worden.

« Terug

Reacties op 'Situatie in Nigeria en Birma'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.