Onafhankelijkheid Duisenberg opnieuw discussiepunt

donderdag 30 januari 2003 14:18

BRUSSEL – De onafhankelijke positie van de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, staat opnieuw ter discussie. Hans Blokland heeft de voorzitter van de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement verzocht om Duisenberg op 17 februari 2003 een verklaring af te laten leggen. De bankdirecteur heeft namelijk omstreden uitspraken gedaan over een eventuele oorlog tussen de VS en Irak en het politieke optreden van zijn echtgenote, Gretta Duisenberg.

Als lid van de Economische en Monetaire Commissie heeft Blokland er bij de voorzitter van deze commissie op aangedrongen Duisenberg zijn politieke uitspraken verder toe laten te lichten. Volgens Blokland is het van belang dat Duisenberg duidelijk maakt waar hij staat. Hoeveel ruimte voor politiek gevoelige uitspraken laat zijn functie als directeur van de Europese Centrale Bank toe?
Duisenberg heeft eerder tegenover het Europees Parlement verklaart dat hij en de Europese Centrale Bank zich van commentaar onthouden in de kwestie van de pro-Palestijnse activiteiten van zijn vrouw. Enige tijd later heeft Duisenberg echter aangegeven voor honderd procent achter zijn vrouw te staan, op een moment dat Gretta Duisenberg begrip opbracht voor de Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Blokland heeft de voorzitter van de Economische en Monetaire Commissie verzocht voor zowel de kwestie Irak als de discutabele acties van zijn vrouw de bankdirecteur zijn uitspraken te laten toelichten.

« Terug

Reacties op 'Onafhankelijkheid Duisenberg opnieuw discussiepunt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.