Met de vlam in de pijp...

dinsdag 16 december 2003 17:25

De cabaretvoorstelling van de Italiaanse premier Berlusconi afgelopen weekeinde, fungeerde als bliksemafleider voor een andere belangrijke gebeurtenis in Europa.

De cabaretvoorstelling van de Italiaanse premier Berlusconi afgelopen weekeinde, fungeerde als bliksemafleider voor een andere belangrijke gebeurtenis in Europa.

Terwijl Berlusconi in de grote zaal zijn grappen en grollen over zijn minder grappige collegae uitstortte, vocht Oostenrijk in de kleine zaal zijn eigen strijd tegen het beest Europa. Het beest op wielen wel te verstaan. Het beest op minstens zes wielen. Oostenrijk haat vrachtauto’s. Sterker: Tirol haat vrachtauto’s. Nog sterker: Tirol haat buitenlandse vrachtauto’s.

Omdat Tirol niet van buitenlandse vrachtwagens houdt, is in 1993 afgesproken dat Oostenrijk de doorgang van het aantal buitenlandse vrachtwagens door Oostenrijk mag beperken. Die afspraak heet het ecopuntensysteem. Dat systeem loopt op 31 december af. Met als gevolg dat buitenlandse vrachtauto’s daarna weer naar hartlust door Oostenrijk - en dus ook Tirol mogen tuffen. Tenminste, dat hoopte de Europese transportsector. Die hoop is vorig jaar al door het Alpenland de bodem ingeslagen. Desnoods zouden ze de uitbreiding blokkeren; die vrachtwagens mochten er niet vrij door.

Daarom is het gesprek over het vervolg op dit systeem al een jaar aan de gang. Met weinig succes, omdat de Oostenrijkers hieromtrent slechts één belang kennen: het eigen belang. Een jaar lang is er gepraat tussen de ministers van transport en het Parlement om tot een oplossing te komen die de afsluiting van Oostenrijk zou voorkomen. Twee weken geleden was die er. Het aantal vrachtauto’s door Oostenrijk zou beperkt blijven en de meest vervuilende wagens werden verboden. Goed voor de nachtrust en de longen van de Tirolers. Het Parlement zag het helemaal zitten.

Maar Oostenrijk dacht er heel anders over. Totaal onverwacht verklaarden ze het ecopuntensysteem per 31 december op te heffen in plaats van het te
verlengen. Weg mooi systeem, maar ook weg transit door Oostenrijk. Boze boeren en burgers zullen de komende tijd het snelwegbeeld in Tirol domineren. Ondersteund door treiterende ambtenaren die ‘buitenlander pesten’ tot dagtaak gaan verheffen.

Zo heeft het Europese theater van de lach ook een keerzijde. Met een traan neemt vervoerend Europa afscheid van de Brennerpas. De vlam in de pijp gaat uit in Tirol.

Henk-Jan Keur

« Terug

Reacties op 'Met de vlam in de pijp...'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.