Efficiënt vergaderen?

dinsdag 16 december 2003 14:19

De leden van het Parlement, en ook hun assistenten, brengen veel, héél veel uren door met vergaderen. Een parlementslid kan elke dag zijn agenda wel twee keer vullen met bijeenkomsten, bezoekersgroepen, speeches, lezingen en dergelijke.

De leden van het Parlement, en ook hun assistenten, brengen veel, héél veel uren door met vergaderen. Een parlementslid kan elke dag zijn agenda wel twee keer vullen met bijeenkomsten, bezoekersgroepen, speeches, lezingen en dergelijke. Om het makkelijk voor ze te houden en hun tijd zo efficiënt mogelijk in te delen worden er voor bepaalde vergaderingen vaste tijden aangehouden.

Zo vergadert de parlementscommissie die gaat over Industrie en Onderzoek in de week van de plenaire vergaderingen in Straatsburg altijd op woensdagochtend. Maar, dat kan vanaf januari niet meer. Het is de organisatoren van vergaderingen waar parlementariërs aanwezig zijn namelijk verboden om deze te houden onder de stemmingen, die altijd tussen de middag plaatsvinden. Zo lezen we in het tweede artikel van het reglement voor vergaderingen:

Geen enkele vergadering van een parlementair orgaan of elke andere bijeenkomst waar parlementsleden aanwezig zijn, met of zonder vertaling, is toegestaan tijdens de stemmingen.

Gelukkig is men ook hierin wel soepel. Het orgaan dat de zaalreserveringen bijhoudt, meldde aan het secretariaat van de bewuste commissie dat een vergadering van de parlementariërs toch wel mogelijk zou zijn, als men van te voren beloofde dat er géén parlementariërs aanwezig zouden zijn!

Waarop het secretariaat toch maar voor een ander tijdstip koos…

Jan Wijmenga

« Terug

Reacties op 'Efficiënt vergaderen?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.