Werk aan de winkel

maandag 08 december 2003 14:25

Als voorlichter van de eurofractie ChristenUnie-SGP heb ik onder andere als taak mensen bij te praten over Europa. Veel mensen die ik spreek, halen hun kennis van de Europese Unie uit de krant. Het journaille besteedt de laatste tijd vrij veel aandacht aan Europa.

Als voorlichter van de eurofractie ChristenUnie-SGP heb ik onder andere als taak mensen bij te praten over Europa. Veel mensen die ik spreek, halen hun kennis van de Europese Unie uit de krant. Het journaille besteedt de laatste tijd vrij veel aandacht aan Europa: de perikelen rond het nieuwe verdrag, halverwege volgend jaar zijn er weer Europese verkiezingen en natuurlijk de op handen zijnde uitbreiding van de Unie.

De meest in het oog springende gebeurtenis vindt plaats op 1 mei, als tien nieuwe landen toetreden tot de Europese Unie. Jawel, beste leden van de Tweede Kamer, het zijn tien nieuwe landen. Een ieder die een beetje de krant leest, weet dat. Een ieder die een beetje de krant leest, weet ook dat veel Tweede Kamerleden dat niet weten. De Volkskrant publiceert vandaag een onderzoekje over de Europakennis van 31 Kamerleden. Subtiele humor van de krant: het Europees Parlement telt immers ook zoveel Nederlandse leden. Les één voor de ontwetenden in het nationale parlement.

En er zijn nogal wat onwetenden onder de volksvertegenwoordigers van dit parlement. Europa-specialist Bert Koenders (PvdA) geeft na een spontane lachbui van zijn medewerkster de pijp al na de eerste vraag aan Maarten. Na twee vragen laat CDA'er Maxime Verhagen het hoofd mismoedig zakken. Dit wordt niets. En Bert Bakker wijt zijn onkunde aan een vervelende verkoudheid: anders was hij wel wat scherper geweest. Lijdt deze hele partij dan al sinds 1966 aan een chronische vorm van deze ziekte? Partijgenoot Boris van der Ham doet nog een extra duit in het zakje. Hij houdt het op vijf nieuwe toetreders, echt niet meer!

Toch is het wel opvallend dat veel kamerleden weinig besef van Europa hebben. Een onderzoek van het Historisch Nieuwsblad eerder dit jaar, toonde aan dat de leden van dit parlement ook al over een niet al te groot historisch besef beschikken. Wat is er aan de hand? Hebben de Kamerleden dan echt meer oog voor de rimpelingen in de Hofvijver, zoals de Volkskrant suggereert? Is Europa helemaal niet belangrijk? Of willen ze dat in Den Haag helemaal niet weten? Misschien is het aardig om daar eens onderzoek naar te doen. Lekker knus onder de Haagse kaasstolp en Brussel afdoen als weinig relevant. Hoe dan ook, er is voor de voorlichters van de diverse eurofracties nog ontzettend veel werk te doen. Te beginnen in Den Haag.

Walter Monster

« Terug

Reacties op 'Werk aan de winkel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.