In het spoor

dinsdag 21 oktober 2003 10:27

Deze drie voorstellen beogen een impuls te geven aan de spoorwegsector, opdat deze een attractief en levensvatbaar alternatief voor andere vervoerswijzen kan worden. Gelet op de reacties op het Witboek heeft dat een breed draagvlak.

Vandaag debatteert het Europees Parlement over het spoorwegenpakket. Rijk van Dam voert namens de eurofractie ChristenUnie-SGP het woord. De voorstellen waar Van Dam aan refereert zijn te vinden op www.europarl.eu.int.
__________________________________________________________________________


Vraag is alleen hoe dat moet gebeuren. Binnen de sector is een forse mentaliteitsverandering noodzakelijk.
Dit pakket kan daaraan zeker bijdragen, mits goed ontwikkeld en uitgevoerd. Een belangrijk element is markttoegang. Wie krijgt - en waartoe - gebruiksrechten ? Om de concurrentie met het wegvervoer aan te kunnen, is een vergelijkbare vrijheid voor vervoerders en verladers noodzakelijk. Rechtstreekse toegang voor belanghebbenden in het goederenvervoer tot het net dus. Of het zinvol is dit op korte termijn ook voor personenvervoer te doen gelden, waag ik te betwijfelen.

Wanneer we ondernemers deze ruimte geven, is het van belang dat we heldere regels voor gebruik en veiligheid stellen. Naar onze mening heeft collega Sterckx de vinger op de juiste plekken gelegd. Wij kunnen dan ook met de meeste van zijn voorstellen instemmen. Dat geldt ook voor een aantal voorstellen in het verslag van collega Ainardi.
Wat betreft het functioneren van het Agentschap: de ontwikkeling van de spoorwegen in de laatste decennia heeft ons niet gebracht wat we hadden gehoopt. Het Agentschap zal dus een stimulans moeten geven om een nieuwe richting in te slaan. Daar zullen we bij de participatie van de verschillende betrokkenen rekening mee moeten houden.

MdV, al met al ligt hier een degelijk pakket waarmee we hopelijk enige ontwikkelruimte voor de sector kunnen creëeren.

Rijk van Dam

« Terug

Reacties op 'In het spoor'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.