stemverklaring visserij

donderdag 05 december 2002 13:02

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement

Stemverklaring Rijk van Dam (EDD) Brussel, 4 december 2002

Gecombineerd debat over de visserij


De Commissie is vorige week met ingrijpende quota voorstellen gekomen. Voorstellen eerder ingegeven door de politieke haalbaarheid dan door een terechte zorg voor de slechte kabeljauwstand. In plaats van een verbod op de kabeljauwvisserij en de industrievisserij, wil de commissie de minime bijvangst van kabeljauw door de Nederlandse platvisvloot beperken. Zo’n aanpak noemen wij dweilen met de kraan open.
Visstandbeheer en de daaraan ontleende quota is afhankelijk van een goede registratie van de vangsten. Na een debacle in de jaren 80, is deze registratie in Nederland welhaast waterdicht. Van de aangevoerde vis wordt 99% geregistreed en verhandeld via de visafslagen. Hoe zit dat in de andere lidstaten? Hoe kan het dat één van de grotere lidstaten twee keer zoveel vis uitvoert dan haar vissers volgens de registraties aanlanden?
Het verslag Jové Peres roept terecht op voor een sluitende controle en geharmoniseerde sancties. Het is de hoogste tijd daar werk van te maken. De lidstaten die niet alleen op papier maar ook daadwerkelijk binnen de quota vissen, worden nu het hardst getroffen.

« Terug

Reacties op 'stemverklaring visserij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.