speech verblijfstitel slachtoffers mensenhandel

donderdag 05 december 2002 12:41

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement



Bijdrage van J. Blokland (EDD)
Brussel, 5 december 2002


Verblijfstitel met korte geldigheidsduur slachtoffers van hulp bij illegale immigratie of mensenhandel


MdV,
Het voorstel van de Europese Commissie is een verdienstelijke poging om als Unie meer grip te krijgen op mensensmokkel en mensenhandel. De dramatische omstandigheden van illegale immigratie zijn mensonterend. De criminelen die hier letterlijk over lijken gaan om grof geld te verdienen moeten met alle legale middelen aangepakt worden. Het hier voorgesteld middel kan hiertoe bijdragen. In Nederland is enkele jaren geleden met succes soortgelijke wetgeving ingevoerd voor slachtoffers van mensenhandel.

Mevrouw Sorensen legt direct de vinger bij de zere plek in het voorstel van de Commissie. De definitie” slachtoffers van hulp bij illegale immigratie” is onduidelijk. Zij stelt voor om aan te sluiten bij het VN protocol tegen de smokkel van migranten en de term “slachtoffers van mensensmokkel” te hanteren. De Commissie wil hier juist niet bij aansluiten om misverstanden te voorkomen. Deze richtlijn betreft namelijk een andere groep mensen dan die in het VN protocol. In de richtlijn gaat het alleen om diegenen die redelijkerwijs als slachtoffers kunnen worden beschouwd en schade als bedreiging van hun leven of aantasting van hun fysieke integriteit hebben meegemaakt. Ik begrijp deze redenering, maar denk dat de definitie van de Commissie voor minstens zoveel misverstanden zal zorgen. Feitelijk gaat het om dezelfde begrippen. Het probleem zit hem er juist in dat in het begrip naar voren moet komen dat het gaat om mensen die buitenproportionele schade hebben geleden.

Mevrouw Sorensen probeert dit op te lossen door de term “slachtoffers van mensensmokkel met uitbuiting als gevolg” voor te stellen. Maar ook dit begrip dekt de lading niet. Want hoe zit het dan met de fysieke schade waar de Commissie het over heeft? Beide definities dreigen tot misbruik van de regeling te leiden. De Raad moet goed overwegen of het delict mensensmokkel op deze wijze moet worden opgenomen in de richtlijn. Zeker ook omdat wetgeving op dit vlak alleen in Spanje bestaat.

Verder wil ik nog opmerken dat de schrapping van artikel 12 me geen goed voorstel lijkt. De toegang tot de arbeidsmarkt, tot beroepsopleiding en onderwijs is juist een deel van het systeem wat hier wordt opgezet. Als dit wegvalt, wat voor reden heeft het slachtoffer dan nog om mee te werken aan een procedure tegen mensensmokkelaars en mensenhandelaars?Juist door de mogelijkheid om wat geld te verdienen en een opleiding te volgen, geef je hen in hun thuisland uiteindelijk meer kansen en geef je ook het thuisland meer kansen.

« Terug

Reacties op 'speech verblijfstitel slachtoffers mensenhandel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.