speech werkprogramma

donderdag 05 december 2002 12:11

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement


Bijdrage van Hans Blokland (EDD)
Straatsburg, 20 november 2002


Wetgevings- en werkprogramma van de Commissie voor 2003

MdV,
De drie hoofdprioriteiten van de Europese Commissie zijn een logische keuze voor het werkprogramma van 2003. De voorbereiding van de uitbreiding is een topprioriteit die door de Europese Commissie terecht wordt gezien als een opgave om de verscheidenheid aan culturen, bestuurlijke tradities en economische structuren te beheren. Ook de stabiliteit en veiligheid als tweede prioriteit heeft van harte mijn steun. Bestrijding van terrorisme, beheer van de nieuwe buitengrenzen en het tegengaan van illegale migratie zijn van groot belang voor de huidige en de uitgebreide Unie. Op dit moment wil ik echter wat dieper ingaan op de derde prioriteit: duurzame ontwikkeling.
Hoewel ik natuurlijk blij ben dat duurzame ontwikkeling nog steeds een prioriteit is van de Europese Commissie, is hiermee nog niet alles gezegd. Plechtig wordt beloofd dat er speciale aandacht zal worden gegeven aan de gevolgen van nieuwe wetgeving voor het milieu. In Bijlage 2 zie ik echter dat de aandacht vooral uitgaat naar de voltooiing van de interne markt. Ik ben natuurlijk wel benieuwd naar de mededeling over de opneming van het milieu in de EU-wetgeving. Tevens maak ik me zorgen over de status van dit stuk. Het gevaar is groot dat dit weer een discussiestuk wordt wat uitmondt in mooie woorden en voornemens, maar niets concreets gaat betekenen in wetgeving. Zeker op het gebied van energie en vervoer is hier juist veel verbetering mogelijk.
Ik zie overigens niet veel initiatieven op het gebied van milieuwetgeving. Wellicht is dit niet onverstandig gezien de problemen met de implementatie, uitvoering en handhaving van huidige milieuwetgeving. Daarnaast zou het wel eens zo kunnen zijn dat we de komende jaren er niet meer in zullen slagen om in een Unie van 25 landen verdergaande wetgeving te ontwikkelen.
Al vaker heb ik aangedrongen op een herzieningsvoorstel inzake de richtlijn batterijen. Ik weet dat aan deze herziening al jaren wordt gewerkt, maar intern niet tot overeenstemming kan worden gekomen. Het wordt hoog tijd dat het wijzigingsvoorstel naar Parlement en Raad gestuurd wordt. Ik wil u graag aan de belofte van maart 2003 houden !

« Terug

Reacties op 'speech werkprogramma'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.