speech tabakreclame

donderdag 05 december 2002 12:07

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement



Bijdrage van Hans Blokland (EDD)
Straatsburg, 18 november 2002


reclame en sponsoring voor tabaksproducten

MdV,

Het is een feit dat tabaksreclame jongeren stimuleert te gaan roken en mensen die reeds roken er van weerhoudt te stoppen. Deze klantenbinding eist echter wel haar tol. Gezien de schadelijke effecten die roken heeft op de gezondheid, ook voor niet-rokers door passief meeroken, is onze fractie voor een totaal verbod van reclame voor tabaksproducten.

Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld in het nieuwe voorstel van de Commissie. Weliswaar realiseren wij ons dat gezien het arrest van het Hof van Justitie de mogelijkheden voor de Commissie zeer beperkt zijn, maar dit voorstel gaat zijn doel - bescherming van de volksgezondheid - grotendeels voorbij.

Met tegenzin zal ik instemmen met het voorstel van de Commisie, zonder verdere amendementen dus. Op dit moment is dat het meest haalbare in de strijd tegen tabaksreclame. In de milieucommissie heben we daar een half jaar geleden uitgebreid over gediscussieerd. Ik begrijp daarom niet dat de juridische commissie toch allerlei amendementen indient die uiteindelijk de totstandkoming van deze wetgeving zal frustreren. Als deze amendementen worden aangenomen is de kans groot dat het Hof de richtlijn weer nietig verklaard.

Ik wil echter de Commissie met klem verzoeken te blijven zoeken naar mogelijkheden om het tabaksgebruik, met name door jongeren, te verminderen. Uiteindelijk is een verbod op reclame voor tabaksproducten hierbij onmisbaar.

« Terug

Reacties op 'speech tabakreclame'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.