speech staatssteun

donderdag 05 december 2002 12:07

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement

Bijdrage van J. Blokland (EDD)
Straatsburg 21 november 2002

Staatssteun

MdV,

In de sport is een tegenstander nodig om te kunnen winnen. Voetbal is zo´n sport die slechts kan bestaan bij de gratie van het hebben van een tegenstander. Een tegenstander behoort bij een eerlijk spel over dezelfde middelen te beschikken als de andere partij. Het gaat immers om een eerlijke competitie waarin gestreden kan worden om de eerste plaats, maar ook om de eer.

Bij het betaalde voetbal zien we, bijvoorbeeld in Nederland, hoe een maatregel van de Commissie inzake de staatssteun leidt tot reacties. Zo begreep ik deze week uit een krant dat collega Van den Berg de profvoetbalclubs wil uitzonderen van de Europese regels over staatssteun. De reactie van mijn socialistische collega Van den Berg gaat mijns inziens echter voorbij aan de commerciële doelen die door de profclubs worden nagestreefd. In tegenstelling tot collega Van den Berg spreek ik dan ook mijn steun uit voor de maatregelen die de commissie heeft genomen om de steun die aan het betaalde voetbal wordt verleend zo mogelijk terug te draaien.

Het verlenen van staatssteun is en blijft mijns inziens een maatregel die nadrukkelijk een tijdelijk karakter kent. Wanneer voor langere tijd steun wordt verleend zullen de concurrentieverhoudingen verstoord worden. Een afhankelijkheidsrelatie tussen bedrijfsleven en overheid gebaseerd op steun is een inbreuk op de werking van de markt. Ik onderschrijf tegelijk ook de positieve werking van de staatssteun. Immers wanneer door een tijdelijke maatregel doelstellingen van maatschappelijk belang worden bereikt is het geoorloofd tijdelijk steun te verstrekken. Dit om een impuls te geven aan bedrijven om mee te werken aan dergelijke doelen.

Ik wil hier graag wijzen op het belang van steunverlening om milieuwetgeving uit te voeren. Het is een feit dat het bedrijfsleven als gevolg van veel nieuwe maatregelen geconfronteerd wordt met hoge kosten. Wanneer de Europese concurrentiepositie als gevolg van milieumaatregelen ten opzichte van niet EU-landen schade oploopt acht ik het een goede zaak dat op beperkte schaal en onder heldere voorwaarden de kosten gedragen worden door de samenleving.

Met betrekking tot de toetreding van de kandidaatlidstaten dient een nieuw hoofdstuk aan het het mededingingsbeleid en het vraagstuk van de staatssteun te worden toegevoegd. Een aantal kanidaatlidstaten verleent gunstige fiscale regelingen aan buitenlandse investeeerders. Dit om de lokale werkgelegenheid te beschermen.

In het verslag van collega Herzog wordt in paragraaf 17 en 18 nadrukkelijk gewezen op het vraagstuk van de steun aan de staalindustrie in verschillende toetredingslanden. Ik ben daarbij van mening dat amendement 16 een heldere wijziging inhoud.

MdV,

Ik pleit voor een eenduidige en rechtvaardige behandeling van de kandidaatlidstaten met betrekking tot mededinging en staatsteun. Ik steun daarom de amendementen 20 en 21 op het verslag van collega Lipietz waarin duidelijk wordt aangegeven dat de toetredingslanden te maken hebben met een andere problematiek dan de huidige lidstaten.

Hoe begrijpelijk staatssteun ook is vanuit de positie van de kandidaatlidstaten, het is en blijft een vorm van staatssteun die niet past binnen de regels over staatssteun en mededinging. Een duidelijk omschreven uitzonderingspositie geeft de nieuwe lidstaten de ruimte om te werken aan gezonde economische verhoudingen.

Ik wil graag afsluiten met een vraag aan de commissaris. Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat de toetredingslanden een andere economische structuur kennen dan de EU-lidstaten. Deze structuur en mentaliteit veranderen minder snel dan we zouden wensen. Dit vraagt om maatwerk voor de toetredingslanden. De regels onverminderd van toepassing laten zijn, is een maatregel die geen recht doet aan de ontwikkeling tot een sociale markteconomie in de toetredingslanden. Hoe denkt u in dat kader op een rechtvaardig wijze het probleem van de staatssteun in de toetredingslanden tot een oplossing te brengen?


« Terug

Reacties op 'speech staatssteun'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.