speech betrekkingen Rusland-EU

donderdag 05 december 2002 12:05

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement

Bijdrage van Bas Belder (EDD)
Straatsburg, 20 november 2002


Top EU-Rusland


MdV,

Het partnerschap met de Russische Federatie geeft de EU zware verantwoordelijkheden. Hoe om te gaan met de tweeslachtigheid van Moskous beleid? Deze tweeslachtigheid openbaart zich in Openheid naar buiten toe en toenemende geslotenheid binnenslands

Poetins paradox laat zich, schrijnend genoeg, treffend illustreren aan de Tsjetsjeense tragedie. De terechte strijd tegen terroristen paart zich hier aan de gruwelijke ontrechting van een hele bevolkingsgroep, inclusief het muilkorven van de eigen media hierover.

Wat kan de EU tegen dit wederzijds voortdurende bloedvergieten op Russisch grondgebied ondernemen? Weinig meer, maar ook beslist niet minder dan het steevast agenderen van de kwestie-Tsjetsjenië in het overleg met Rusland. Met instemming begroet ik derhalve de verklaring van commissaris Patten van dinsdag 12 november. Het Deense voorzitterschap heeft naar zijn zeggen op de top met Rusland de situatie in Tsjetsjenië uitvoerig én krachtig aan de orde gesteld.

Ik wens Raad en Commissie volharding toe in het streven naar een schier onmogelijk politiek vergelijk tussen Russen en Tsjetsjenen. Tegelijk dient de EU andere kwalijke uitingen van Poetins politieke systeem van een 'geleide democratie' onbeschroomd naar voren te brengen tegenover het Kremlin. Het lijstje van Russische taboethema´s van parlementariër Jawlinskij kan hierbij goede diensten bewijzen.

Tot slot, MdV, wens ik op te komen voor een volledige respectering van EU-zijde van de soevereiniteit van Litouwen in de getroffen transitregeling voor Kaliningrad en de Russische Federatie. Daarover zijn aan Litouwse zijde ernstige twijfels gerezen. Raad en Commissie, is dat terecht?


« Terug

Reacties op 'speech betrekkingen Rusland-EU'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.