speech lamfallussy

donderdag 05 december 2002 12:04

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement


Bijdrage van J. Blokland (EDD)
Straatsburg, 20 november 2002


Lamfalussy

MdV,

Deze week staat de plenaire vergadering voor een groot deel in het teken van de uitbreiding van de Europese Unie. Het debat over de uitbreiding en de gevolgen die dat heeft voor bestaande en nieuwe wetgeving maakt ons bewust van de verschillen die er, naast veel overeenkomsten, zijn tussen de lidstaten en de kandidaatlidstaten. Een belangrijk verschil is gelegen in het vraagstuk van de sociale markteconomie en het onafhankelijk toezicht op het functioneren daarvan.

Een goed werkende sociale markteconomie is één van de drie voorwaarden voor toetreding van de kandidaatlidstaten tot de Unie. Wat een goed werkende sociale markteconomie is, wordt niet precies beschreven. Wel is gebleken dat onze eigen markteconomie nog niet optimaal functioneert. Er is immers een rapport onder leiding van de heer Lamfalussy geschreven met aanbevelingen ter verbetering van de financiële markten.

Een belangrijke doelstelling van het Lamfalussy proces is de controle en het toezicht op de financiële markten. Ik maak mij echter grote zorgen over de ontwikkelingen met betrekking tot het onafhankelijke toezicht in de toetredingslanden. Het stellen van kaders waarbinnen de financiële markten kunnen functioneren is mijns inziens een taak van de overheid. Gezien de ontwikkeling van de markten naar een mondiale omvang en een wereldwijd werkterrein is het van groot belang dat op een effectieve wijze het toezicht en de handhaving wordt georganiseerd. Zo kan de burger worden beschermd en is het mogelijk ongewenste uitwassen te bestrijden.

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen op de financiële markten niet voorbij gaan aan de landen die de komende jaren zullen toetreden tot de Europese Unie. Ik wil dan ook graag van de commissaris vernemen hoe hij denkt op een adequate wijze te komen tot een onafhankelijk toezicht in de toetredingslanden. Verwacht u dat de kandidaatlidstaten in staat zullen zijn om op korte termijn op eenzelfde niveau als de huidige lidstaten te voldoen aan de richtlijnen die het terrein van de financiële markten bestrijken?




« Terug

Reacties op 'speech lamfallussy'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.