Christelijke samenwerking in Europa

donderdag 05 december 2002 10:09

Deelnemers aan de conferentie, vertegenwoordigers van christelijke partijen, bewegingen en maatschappelijke organisaties uit meer dan tien Europese landen, hebben bezig gehouden met de nieuwe kansen voor christelijke politiek in Europa. Wij staan aan de vooravond van historische ontwikkelingen in ons werelddeel en verwelkomen de uitbreiding van de Europee Unie naar het oosten.

VERKLARING VAN LAKITELEK

‘Voor een christelijk Europa’

Deelnemers aan de conferentie, vertegenwoordigers van christelijke partijen, bewegingen en maatschappelijke organisaties uit meer dan tien Europese landen, hebben bezig gehouden met de nieuwe kansen voor christelijke politiek in Europa. Wij staan aan de vooravond van historische ontwikkelingen in ons werelddeel en verwelkomen de uitbreiding van de Europee Unie naar het oosten.

Met dank aan God onderkennen we de voorrechten die wij genieten: de bevrijding van Europa van de onderdrukking door het communisme; de geest van verzoening en broederschap binnen de statengemeenschap van de Europese Unie; de algemene erkenning van burgerrechten en burgervrijheden; relatieve economische voorspoed; en een beëindiging van oorlogsdreiging tussen de naties in ons werelddeel.

Temidden van nieuwe externe (internationale) en interne uitdagingen kan Europa het niet stellen zonder christelijke waarden en de culturele en geestelijke tradities die op deze waarden zijn gebaseerd. Sociale gerechtigheid, de integriteit van het leven, de rol van het gezin, gelijkwaardigheid tussen volken en personen bevinden zich in de kern van deze bijbelse waarden. Wij geloven dat Jezus Christus ons roept Hem te volgen op ieder terrein van ons leven, inclusief het politieke terrein. Wij erkennen dat het Koninkrijk van God niet zomaar vereenzelvigd kan worden met een menselijk politiek doel, maar wij belijden dat uit naam van dat Koninkrijk gevraagd dient te worden naar rechtvaardige overheden en goed geordende samenlevingen.

Gebruik makend van hun kennis en kunde willen de deelnemers aan de conferentie zich gaan inzetten voor samenwerking in de toekomst. Politieke en maatschappelijke organisaties die christelijke waarden willen vertegenwoordigen in Europa menen dat het hun taak is hun inspanningen te bundelen en volken en naties op dit continent dichter bij elkaar te brengen. Om dat te bereiken willen zij een begin maken met een nieuwe Christelijk-Politieke Beweging voor Europa (Christian Political Movement for Europe), die het platform zal worden voor nieuwe gezamenlijke initiatieven.

Wij zijn het eens geworden over de volgende agenda:
1. Zodra de uitbreiding van Europa in december een feit is, willen we gaan werken aan een gemeenschappelijke visie over de inhoud en bedoeling van christelijke politiek in het kader van de Europese Unie.
2. Vanuit een dergelijk vernieuwd perspectief willen we consensus proberen te bereiken over een christelijk politiek programma voor Europa binnen de familie van Europese Christelijke partijen.
3. Teneinde onze activiteiten een permanent karakter te geven zullen we een Europese samenwerkingsstructuur gaan opzetten. De ChristenUnie en het Hongaars Democratisch Forum zullen zich hiervoor garant stellen.
4. In het belang van de toekomst van Europa willen we de opleiding van jonge mensen versterken. De lange-termijn doelstellingen van onze beweging zal door training en educatie worden ondersteund. We verwelkomen de initiatieven van het Hongaars Democratisch Forum die in Lakitelek een post-academisch cursus op het gebied van de Europese Unie gaan opzetten.
5. Teneinde de bovengenoemde doelen te verwezenlijken willen we een coordinerend commitee vormen, dat regelmatig zal vergaderen en plannen gaat uitwerken.

Deze verklaring is getekend in Lakitelek, een plaats met een historische betekenis in het Hongaarse overgangsproces. In 1987 begon hier, bij de stichting van het Hongaars Democratuisch Forum, nieuw politiek leven, gebaseerd op christelijke waarden. Op dat moment werden West en Oost, staten en naties nog gescheiden door een ijzeren gordijn. Het is onze hoop, staande aan de vooravond van de hereniging van Europa, dat Lakitelek de plaats zal zijn waar nieuw politiek leven voor dit Europa zal beginnen.

30 November, 2002
Sandor Leszak
Roel Kuiper

Getekend door:

Hongaars Democratisch Forum
ChristenUnie
Christelijke Volkspartij van Estland
Partei Bibeltreuer Christen (Duitsland)
Christian People’s Alliance (Engeland)

« Terug

Reacties op 'Christelijke samenwerking in Europa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.