speech EU begroting

dinsdag 17 december 2002 15:33

Met zuinigheid en vlijt bouwt men huizen als kastelen. Deze oude Nederlandse volkswijsheid is maar ten dele van toepassing op de begroting van de Europese Unie voor het jaar 2003 die deze week zal worden vastgesteld. De vlijt zal ik niet ter discussie stellen. Het doorwrochte resultaat van de gezamenlijke inspanningen van de Commissie, de Raad en dit Parlement mag er zijn. Nee, het gaat me meer om de eerstgenoemde deugd: zuinigheid. In de voorliggende resolutie roept het Parlement de Commissie op zich te blijven inzetten voor het verminderen van de achterstand van de betalingen, het verbeteren van de programmering door middel van implementatie- en rapporteringsplannen per kwartaal enzovoorts. Allemaal goed. Maar keer op keer wordt aan een belangrijke vraag voorbij gegaan. De vraag namelijk naar de doelmatigheid van de vele lijnen waar zich betalingsproblemen voordoen. Naar onze overtuiging neemt de Commissie veel te veel hooi op zijn vork, actief gestimuleerd door dit Parlement. In de resolutie wordt gesproken van 'excessieve overschotten'. Dat moet toch te denken geven. Wij zijn daarom dan ook verheugd dat er in ieder geval een begin is gemaakt met de verlaging van de vastleggingen en betalingen ten aanzien van structurele maatregelen. De grote achterstand, met name op het gebied van structuurfondsen, moet leiden tot een grondige sanering van onrendabele begrotingslijnen. Dat zou pas bijdragen tot een geloofwaardiger financieel beleid van de EU.

Maar ook op de andere beleidsgebieden zou een aanmerkelijke sanering van begrotingslijnen welkom zijn. Met name op het gebied van externe acties kunnen lijnen geschrapt worden. Slechts wanneer de EU op buitenlands-politiek gebied een toegevoegde waarde heeft is actie het overwegen waard. Wat bijvoorbeeld te denken van ontwerpamendement 139, lijn B7-6000? Daar wordt gepleit voor een earmarking van maar liefst 20 miljoen Euro voor zelfstandige en onafhankelijke stichtingen in de EU. In de motivering wordt dan nog fijntjes opgemerkt dat politieke stichtingen voor genoemde activiteiten bij uitstek gekwalificeerd zijn. Waar blijf je dan met begrippen als onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Zo zijn er nog meer te noemen zijn.

We wijzen hier slechts op amendement 147, lijn B7-6312. Na een eerdere discussie over ethiek inzake embryo´s in het onderzoekskaderprogramma moet ik alweer een ethische kwestie aansnijden. Ditmaal betreft het abortus provocatus. Dit in het kader van een programma voor de bevordering van sexuele en zogenaamde reproductieve gezondheid en rechten in ontwikkelingslanden. Officieel zegt de Europese Commissie dat abortus als methode voor gezinsplanning niet gefinancierd kan worden.
In de praktijk blijkt dat echter niet zo duidelijk te liggen. De Europese Commissie werkt namelijk samen met en draagt bij aan de middelen van organisaties, die abortus provocatus tot de reproductieve rechten rekenen. Kort en duidelijk: abortus wordt dus gecofinancierd! Ik roep derhalve op om amendement 147 met kracht te verwerpen!

Deze kwestie toont opnieuw dat het financieren van ethisch omstreden activiteiten tot ethische problemen leidt. De EC zou terughoudender moeten zijn in dezen.
Bovendien komt de complementariteit van het ontwikkelingsbeleid van de Unie ten opzichte van het beleid van de lidstaten in een ander perspectief te staan. Het mag toch niet zo zijn dat de EU de ontwikkelingssamenwerking van de lidstaten aanvult met activiteiten die een lidstaat zelf niet steunt omdat hij die niet verantwoord acht! Complementariteit in deze vorm geeft mij een nare bijsmaak. Ik ben benieuwd naar de argumenten van de EC voor haar actieve betrokkenheid bij abortus provocatus.

Voorzitter. Laten we zuinig zijn op het in ons gestelde vertrouwen van de burger en naast vlijt ook zuinigheid in acht nemen. De burger betaalt het immers...

« Terug

Reacties op 'speech EU begroting'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.