Zuid-Oost Europa

woensdag 06 november 2002 15:54

Bijdrage van Bas Belder (ChristenUnie-SGP)

aan het debat over Zuidoost Europa

MdV,

Het verslag Lagendijk heeft mij vooral geprikkeld door zijn passages over Kosovo. Zo vraagt paragraaf vier bij Raad en Commissie terecht aandacht voor de politieke toekomst van het aloude Merelveld. Somber stemt in dit verband de negatieve inbreng van Belgrado. Kosovo is als een hete aardappel die de Servische machthebbers snel doorgeven, oordeelt dé VN-vertegenwoordiger in Kosovo, Michael Steiner. Graag verneem ik van Raad en Commissie wat hun bevindingen én inspanningen zijn.

Weinig bemoedigend qua Servische inbreng zijn intussen de lokale verkiezingen van 26 oktober in Kosovo verlopen. Hier wreekten zich ook tegenstrijdige oproepen vanuit Belgrado: zeer partiële deelname dan wel onvoorwaardelijke stembusgang. In feite sloeg de Servische bevolking van Noord-Mitrovica met haar stembusboycot het zeer genereuze zevenpuntenplan van Unmik-chef Steiner gladweg af. Een voorstel dat toch wel in verregaande mate tegemoet wenst te komen aan de belangen van de Servische minderheid in het overwegend Albanese Kosovo.

In dat licht heb ik nogal moeite met de hoge ideële toonzetting van het amendement van de rapporteur op paragraaf 40. Heel nuchter dringt de oorspronkelijke tekst van deze paragraaf aan op een snelle beëindiging van de feitelijke situatie waarbij de stad Mitrovica niet valt onder het gezag van Unmik en de voorlopige regering van Kosovo. Concreet betekent dat het verdwijnen van parallelle, met Servisch geld gefinancierde, Servische veiligheids- en bestuursstructuren. En dat spoort helemaal met de geest van Steiners zevenpuntenplan.

Kortom, de rapporteur had met een beknopte feitelijke aanvulling –onder verwijzing naar het zevenpuntenplan– de paragraaf meer zeggingskracht verleent. Want met duidelijkheid en daadkracht van de internationale gemeenschap zijn álle inwoners van Kosovo ter wille van hun gezamenlijke toekomst gediend! Hoe denken Raad en Commissie daarom binnen het kader van het stabilisatie- en associatieproces voor Zuidoost-Europa steun te kunnen verlenen aan Steiners nobele streven van Mitrovica "een normale Europese stad" te maken?

« Terug

Reacties op 'Zuid-Oost Europa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.