Landbouwbeleid

woensdag 06 november 2002 15:37

Als jonge boeren straks het bedrijf niet meer over kunnen nemen vanwege de hoge grondprijzen, zijn we ons doel voorbijgeschoten, aldus Rijk van Dam.

Bijdrage Rijk van Dam (ChristenUnie/SGP)

MdV,

Met zijn voorstel de directe inkomenssteun los te koppelen van de productie, ontwikkelde commissaris Fischler afgelopen zomer een goede uitgangspositie in de WTO onderhandelingen. Maar losgekoppelde steun kent ook nadelen. Wat zijn de effecten op de grondprijzen? Als jonge boeren straks het bedrijf niet meer over kunnen nemen vanwege de hoge grondprijzen, zijn we ons doel voorbijgeschoten.

Inmiddels is commissaris Fischler rechts ingehaald door de besluiten van de Top van Brussel. Wat blijft er over van zijn plannen om via een verschuiving van de fondsen het plattelandsbeleid meer armslag te geven?

Bevriezing van het budget van het GLB betekent onherroepelijk een daling van de inkomenssteun. Gisteren, in de landbouwcommissie, merkte Fischler op dat we het de boeren niet aan kunnen doen om meer dan 3% per jaar te korten op de inkomenstoeslagen. Wat dat betreft hebben de boeren meer te verwachten van de realiteitszin van deze commissaris dan van menig minister die hervormingen van het beleid overbodig vindt maar ondertussen het budget bij een uitbreidende Unie bevriest.

« Terug

Reacties op 'Landbouwbeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.