Column: Christen in de Unie

woensdag 30 oktober 2002 15:36

Hoe is het om europarlementariër voor de ChristenUnie te zijn? Een intrigerende vraag, die niet zomaar te beantwoorden is.

Christen in de Unie

Hoe is het om europarlementariër voor de ChristenUnie te zijn? Een intrigerende vraag, die niet zomaar te beantwoorden is. Behalve de 28 Nederlandse collega’s weet eigenlijk niemand van het bestaan van de ChristenUnie of SGP. Collega’s die mij meemaken in vergaderingen weten van mij dat ik christen ben en dit ook als politicus wil zijn. Ze weten dat voor mij de Bijbel en Gods geboden van belang zijn. Maar vrijwel allen komen uit een traditie waar geloof en politiek niet rechtstreeks verbonden zijn. Soms is er zelfs grote huiver voor christelijke politiek, omdat me bang is voor overheersing van de kerk (lees Rooms-katholieke kerk) over een staat. In dat klimaat werken we als drie Europarlementariërs vanuit de Eurofractie ChristenUnie-SGP in de Europese Unie: als christen in de Unie.

Zodra collega’s merken dat ik overtuigd christen ben en vanuit christelijke levens- en wereldbeschouwing bezig wil zijn, is vaak de meest intrigerende vraag waarom we ons niet hebben aangesloten bij de christen-democraten die deel uitmaken van de veel grotere Europese Volkspartij (EVP). Die vraag blijkt met name ook te leven bij christen-democratische collega’s waarmee wordt samengewerkt op dossiers waar klemmende ethische kwesties spelen, zoals euthanasie, abortus provocatus, menselijke genetica en verslaving.
Tegenwerpingen dat de hoofdstroming binnen de EVP sterk federalistisch wordt ingekleurd en dat het christelijk karakter van de EVP niet erg herkenbaar is, worden onderkend maar ook gerelativeerd.
Ons argument dat de Eurofractie als subgroep binnen de kleinere EDD-groep volledige vrijheid van handelen heeft en beschikt over relatief ruimere spreektijd, waardoor we ons eigen (christelijke) politieke profiel hebben ontwikkeld, wordt door politieke insiders volledig erkend.

Als delegatieleider van ChristenUnie-SGP maak ik deel uit van het bestuur van de politieke groep EDD en bekleed daar de functie van mede-voorzitter en penningmeester en woon geregeld vergaderingen bij van de Conferentie van voorzitters van de 8 politieke groepen die het EP telt. Bij politieke verdeeldheid geeft onze stem tussen het rechtse en linkse blok de doorslag. Een heldere argumentatie is dan ook van belang.
In de vakcommissies waar we lid van zijn, hebben we meestal het coördinatorschap namens onze EDD-groep. Dat geeft ons goede mogelijkheden voor het uitoefenen van politieke invloed, bijvoorbeeld via rapporteurschappen. Als je als rapporteurs door kwalitatief goed werk te leveren het vertrouwen geniet, win je aan invloed.

Tenslotte, als lid en coördinator namens de EDD van de milieucommissie passeert een enorme hoeveelheid wetgevingsvoorstellen die soms tijdens lange onderhandelingen tussen een delegatie van 15 EP-leden en 15 representanten van de lidstaten tot overeenstemming moeten leiden. Als een van de 15 EP-onderhandelaars lukt het soms om mooie resultaten te bereiken.

Het zijn allemaal niet meer dan kleine stapjes, maar we zijn als drie Nederlanders afkomstig van kleine christelijke partijen toch relatief herkenbaar aanwezig in het 626 leden tellende parlement.
Verwacht van ons geen wonderen, maar we spelen onze bescheiden rol met verve: Als Christen in de Unie met vallen en opstaan, met al onze menselijke gebreken.
Vergeet naast het gebed voor Koningin en volk vooral ook niet te bidden voor Europa en voor uw drie Europarlementariërs daar met hun staf aan medewerkers.

Dr. Hans Blokland

« Terug

Reacties op 'Column: Christen in de Unie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.