Euthanasie

donderdag 17 oktober 2002 16:08

Hier vindt u alle dossiers over het onderwerp euthanasie.

Hier vindt u alle dossiers over het onderwerp euthanasie.

Op 28 november 2000 is in de Tweede Kamer
het wetsvoorstel 'levensbeeïndiging op verzoek' aangenomen. Op 10 april 2001 wordt bekend of de Eerste Kamer dit voorstel als wet zal aanvaarden.

Lees de volgende artikelen:

Fractiebijdragen


Persberichten



Door de internationale media wordt het onderwerp nauwgezet gevolgd. De Eurofractie RPF-SGP-GPV is met de nationale Tweede en Eerste Kamerfractie van ChristenUnie en SGP tegen het wetsvoorstel. Euthanasie valt onder het strafrecht van lidstaten en op dat terrein heeft het Europees Parlement geen wetgevende bevoegdheid. Het Europees Parlement kan dus alleen niet-wetgevende resoluties aannemen. De Eurofractie RPF-SGP-GPV heeft daartoe het initiatief genomen en een concept ontwerpresolutie opgesteld. Twee andere Europese fracties hebben zich daarbij aangesloten, t.w. de EVP en de ENS. Met deze fracties is een gezamenlijke ontwerpresolutie gemaakt. Deze resolutie kan alleen worden ingediend als het onderwerp Euthanasie op de agenda van het Europees parlement wordt geplaatst. Andere fracties willen dit tot op heden niet.

Veel gestelde vragen:

Waarom wil de Eurofractie een debat over Euthanasie in het Europees Parlement?
Wij menen dat het wetsvoorstel in strijd is met artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook het handvest voor de fundamentele rechten van de mens onderschrijft het EVRM. Daarmee houdt Nederland zich niet aan afspraken die in Europees verband zijn gemaakt.

Wat is er dan zo verkeerd aan het wetsvoorstel; je hoeft toch niet om Euthanasie te vragen?
Wetgeving inzake euthanasie is een publieke zaak. Het verandert de positie van artsen. Naast het behouden van levens kunnen zij met de nieuwe wet in de hand ook levens beeindigen. Voor artsen wordt als aan melding en zorgvuldigheisvereisten is voldaan, een strafuitsluitingsgrond gedefinieerd. Een dergelijke verandering van de medische beroepsgroep gaat iedere burger aan. Daarnaast kan, als euthanasie steeds meer een gewone optie wordt, de druk die mensen ervaren om te vragen om euthanasie toenemen.

Dankzij een toetsingcommissie is er toch voldoende (en misschien wel meer dan tot nog toe) controle?
De toetsingscommissie bestaat uit drie deskundige medeburgers en besluit in een besloten vergadering - achteraf - of een arts zorgvuldig heeft gehandeld. De arts levert zelf de informatie. Als de commissie oordeelt dat de arts zorgvuldig heeft gehandeld, worden het Openbaar Ministerie en de rechter uitgeschakeld. Bij dergelijke levensdelicten is uitschakeling van de rechter zeer uitzonderlijk.

We moeten vertrouwen hebben in de zorgvuldigheid van de commissie. Er is toch nauwkeurig aangegeven wat de regionale toetsingscommissie moet toetsen?
Doden op verzoek is een ernstig delict. Elke route om aan strafvervolging te ontkomen moet duidelijk zijn en eenvoudig vast te stellen. De zorgvuldigheidsvereisten zijn niet duidelijk en eenduidig. Bijvoorbeeld 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' is ruim te interpreteren.

Links:

Meer informatie over medisch-ethische onderwerpen is onder meer te vinden bij:

FEO Federatie Evangelische Zorg-Organisaties
Gereformeerd Maatschappelijk Verbond; gereformeerde belangenorganisatie
Kuria; Stervensbegeleiding en palliatieve zorg
NAV; Nederlands Artsenverbond
Prof. dr. G.A. Lindeboominstituut; Christelijk centrum voor medische ethiek
Pro Vita; Juristenvereniging voor bescherming van het menselijk leven
Reformatorisch Maatschappelijke Unie; reformatorische belangenorganisatie
Stichting Christian Revival Ministries
Stichting Schreeuw om leven
Wetenschappelijk instituut ChristenUnie
Wetenschappelijk instituut SGP

« Terug

Reacties op 'Euthanasie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.