Menselijke Genetica

donderdag 17 oktober 2002 16:03

Menselijke Genetica

Inleiding

In dit dossier vindt u informatie over menselijke genetica. Aanleiding is het werk in de tijdelijke commissie 'menselijke genetica en andere nieuwe technologieën in de moderne geneeskunde'. Deze commissie is in januari 2001 gestart nadat het Europese Parlement, in reactie op een Britse wetsvoorstel dat het creëren van menselijke embryo's voor medisch onderzoek toestaat, een resolutie aangenomen had, waarin naast het reproductief klonen ook het therapeutisch klonen sterk wordt veroordeeld.

Eens te meer bleek dat in Europa erg verschillend wordt gedacht over veel medisch-ethische thema’s. Ook de stemming over het rapport van de tijdelijke commissie menselijke genetica toonde aan dat een Europees ethisch kader vaststellen zeer moeilijk is. Zo moeilijk dat Europees Parlement er niet in is geslaagd een rapport aan te nemen dat dit ethisch kader vaststelt.

Het laatste woord is nog niet gesproken en geschreven over menselijke genetica. De wetenschap en industrie willen verder en de politiek zal steeds aan moeten geven waar de grenzen liggen. In dit dossier houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte van de debatten, resoluties en rapporten over dit onderwerp in het Europees Parlement.

Europese uitspraken, resoluties en verdragen
Rapport menselijke genetica
Debat, hoe denken Nederlandse parlementariers over therapeutisch klonen.

Standpunt Nederlandse regering
Congres menselijke genetica, met toespraken en forumdiscussie
Speeches en artikelen van de Eurofractie ChristenUnie-SGP

« Terug

Reacties op 'Menselijke Genetica'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.