Begroting 2003

donderdag 17 oktober 2002 15:50

Bijdrage van Rijk van Dam (ChristenUnie-SGP)

aan het debat over de EU begroting 2003

MdV,

Sprekend over de begroting voor het komende jaar mogen we niet uit het oog verliezen dat de uitvoering van het budget in verleden en heden zorgwekkende kanten vertoont. Nog afgezien van oneigenlijke taken, blijkt de Commissie ook het echte communautaire beleid nauwelijk baas te kunnen. Denk daarbij eens aan de gigantische verschillen tussen vastleggingen en betalingen. Op het terrein van de externe acties treffen we nogal wat onrendabele voorstellen aan, voortgekomen uit zelfoverschatting van de Commissie. Dat betreft bijv. de plaats van de E.U. in het conflict tussen de staat Israel en de Palestijnen. De kapitalen die naar de Palestijnse Autoriteit gaan, krijgen goeddeels een duistere bestemming. Wij zullen daarom onze steun geven aan het EVP-amendement om tenminste een deel ervan in de reserve te plaatsen, zolang geen efficiënt controlesysteem bij de P.A. is ingevoerd.

MdV, ook voor het 6e kaderprogramma willen sommigen het budget in de reserve plaatsen. Het verslag van de commissie menselijke genetica strandde vorig jaar door de grote verdeeldheid in dit parlement over een ethisch kader voor biomedisch ontwikkelingen. Daarom acht ik het ronduit verwerpelijk dat een handvol collega´s uit de ITRE-commissie de Raad onder druk willen zetten om ethische grenzen te doorbreken.

Het gaat om niet minder dan onderzoek naar embryonale stamcellen, dat het menselijk leven in zijn vroegste vorm aantast. Gelukkig handhaven een aantal lidstaten het verbod op gebruik van menselijke embryo´s voor onderzoek. Financiering van dit soort onderzoek uit het 6e kaderprogramma zou een bizarre situatie scheppen. Onderzoek dat in de ene lidstaat strafbaar is, zou in een andere lidstaat E.U.-financiering ontvangen. Ik hoop van ganser harte dat de Raad zich niet laat chanteren, maar respect opbrengt voor het menselijk leven in zijn prilste vorm.

Genoemde collega´s die op deze wijze met de Raad hebben onderhandeld uit naam van het EP hebben de grenzen van politiek fatsoen overschreden.

« Terug

Reacties op 'Begroting 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.