Oprichting solidariteitsfonds

donderdag 17 oktober 2002 15:45

Rijk van Dam zegt voorstander te zijn van het solidariteitsfonds

Bijdrage van Rijk van Dam (ChristenUnie-SGP)

aan de oprichting van het Solidariteitsfonds

MdV,

De oprichting van het solidariteitsfonds heeft in principe mijn steun.

Echter, het gewijzigde voorstel zoals dit nu voorligt, zal op termijn leiden tot een onhoudbare financiële situatie binnen de huidige begrotingsafspraken. Het begrip ´ramp´ is nauwelijks gedefinieerd en indien een schade niet over de drempelwaarde heen komt, bestaan er royale uitzonderingssituaties. Het getuigt mijns inziens van een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef om dit Fonds op een dergelijke manier in te richten. Getroffen burgers mogen er dan wellicht een warm EU-gevoel bij krijgen, uiteindelijk draaien zij zelf op voor door hun genoten noodhulp.

Om niet in een dergelijke uitzichtloze situatie verzeild te raken is stroomlijning van het Fonds noodzakelijk. Dat betekent een inperking van rampen tot 'natuurrampen' en het aanpassen van de drempelwaarden en uitzonderingssituaties aan het aanvullende karakter van het Fonds. Dit om nalatigheid niet te belonen, preventiemaatregelen te stimuleren, optimaal gebruik te maken van bestaande (internationale) schaderegelingen en de doelmatigheid van het Fonds te garanderen.

MdV, in de RETT commissie stond ik alleen met deze opvatting. Daarom voorzie ik dan ook grote problemen op het moment dat de financiële balans na een aantal jaren wordt opgemaakt. Of er dan nog sprake zal zijn van solidariteit tussen de staten betwijfel ik. Voor diegenen die dat met mij betwijfelen, beveel ik onze amendementen van harte aan. Anders vestig ik mijn hoop op de wijsheid van de Raad.

« Terug

Reacties op 'Oprichting solidariteitsfonds'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.