Europa voor Zeer Moeilijk Lerenden

Leon_meijer_campagne_europa2009woensdag 03 juni 2009 16:07

ZML, zeer moeilijk lerende kinderen. Maar vergis je niet, ze zijn niet dom. Ik was uitgenodigd om iets over de Europese verkiezingen te vertellen op Mariendael een ZML school voor voortgezet onderwijs in Arnhem. Sommige jongeren zijn al 18 en mogen dus stemmen. Een uitdaging want het dwong mij om met heel praktische voorbeelden te komen. Over hoe Europa je leven beïnvloedt, waar je in Europa voor kan kiezen. En dat is nu net het probleem van Europa.

Het blijft vaak vaag, waardoor niemand zich aangesproken voelt of weet waar het over gaat. Schonere auto’s zodat je minder last hebt van astma. Een etiket wat vertelt wat er in je voedsel zit dat je koopt.  Moet van Europa en erg handig als je ergens allergisch voor bent. Maar ook het verbod op dierproeven in de cosmetica industrie en het verbod om reclame te maken voor sigaretten komt uit de EU. Zo komt het toch dichtbij.  We zijn gaan discussiëren over allerlei stellingen. Het is duidelijk, de jongeren van deze school willen dat  bont (voor bontjassen)  in de EU verboden wordt. Verdeeld waren ze over de vraag of alle scooters elektrisch moesten worden. “Want je kan de stekker wel in het stopcontact steken, maar die elektriciteit wordt soms gemaakt met kolen”, aldus één van de jongeren. En Turkije? “Het gaat daar nog niet eerlijk aan toe”, zegt een meisje van Koerdische afkomst. Dus niet. Een ander vindt het niet eerlijk. “Dan kunnen ze zeggen, jullie horen er lekker niet bij, en dat is niet leuk.” Loverboys en mensenhandel moet Europa snel aanpakken, daar zijn ze het weer  helemaal over eens.

Ze doen een uur lang enthousiast mee. ‘Jammer dat ik nog niet mag stemmen’, zucht er één die in juli 18 wordt. Dat is een ander geluid dan wat ik veel op straat hoor. Mensen die niet gaan stemmen omdat Europa zo vaag is en ver van hun af staat.

Een ochtendje ZML zou voor iedereen goed zijn. Ik heb er in ieder geval veel geleerd. Dat is nou het leuke aan campagnevoeren. Je geeft niet alleen, je krijgt er ook veel voor terug. En dat is veel meer dan de fruitschaal die ik ook nog van de leerlingen kreeg.

Leon Meijer, is nr 4 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie-SGP voor de Europese verkiezingen.

« Terug

Reacties op 'Europa voor Zeer Moeilijk Lerenden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.