Waar bemoeit Europa zich mee?

20090526__CampagnetourEP2009_Brabant__vandalen&belderdonderdag 28 mei 2009 11:19

De krantenberichten vandaag zijn heel hoopgevend voor onze partijen: “Een meerderheid van de Nederlanders wil niet dat de macht van de Europese Unie groter wordt”. Prachtig, dat willen wij als ChristenUnie SGP ook niet als het gaat om onderwijs, gezondheidszorg of het pensioenstelsel, schrijft Eurolijsttrekker Peter van Dalen vandaag in zijn weblog voor Trouw.

Dat hebben we in Nederland allemaal prima zelf geregeld, daar hebben we de Europese bemoeienis niet voor nodig. Onze slogan ‘Samenwerking ja, Superstaat nee’ is breed gedragen. Berichtte deze krant afgelopen maandag ook nog eens dat een meerderheid van de ‘Kieskompas’-invullers uitkomt bij de standpunten van onze partijen. Ons Eurorealistische geluid wordt gedeeld door heel veel stemmers.

Levert dat ons stemmen op? Misschien wel, maar toch: veel mensen zijn nogal huiverig om op een uitgesproken christelijke partij te stemmen. Waarom eigenlijk? Iedere partij gaat uit van een bepaald ideaal, geen enkele partij is waardevrij. De neutrale partij moet nog geboren worden. Vanuit volstrekte neutraliteit politiek bedrijven, kan ook eigenlijk niet. Je hebt altijd een bepaalde inspiratie die je drijft.

Wij halen onze inspiratie uit de Bijbel. Uiteraard is de Bijbel niet één op één om te zetten in een verkiezingsprogramma. Maar het drijft ons wel om goed om te gaan met de schepping: het milieu; duurzaam te denken (beter: duurzaam handelen!) is een belangrijk speerpunt van ons. Het drijft ons om te hard te werken aan fraudebestrijding, recht te doen, structuurfondsen echt voor de armere regio’s te bestemmen. Het drijft ons om hebzucht en de graaicultuur aan de kaak stellen.

Allemaal punten die teruggrijpen op bijbelteksten zoals de beroemde bijbeltekst (uit Micha) die in de Millenniumcampagnes wordt gebruikt: “Er is jou mens gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.”

Dat hopen we na te volgen, ons verkiezingsprogramma is dan hopelijk een klein bouwsteentje in de weg naar trouw en gerechtigheid.

Peter van Dalen, lijsttrekker ChristenUnie SGP

(Foto - Van Dalen en Belder in debat met het publiek tijdens de campagnetour)

(Trouw, 28 mei 2009)

 

« Terug

Reacties op 'Waar bemoeit Europa zich mee?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.