Turkije

woensdag 27 mei 2009 15:02

Het ChristenUnie SGP standpunt over toetreding van Turkije bij de Europese Unie is duidelijk. Turkije kan geen lid worden. Allereerst ligt het land voor het grootste deel buiten Europa, geografisch gezien dus geen kandidaat. Daarnaast zijn er historische en culturele redenen. De instabiele Turkse staatsinstellingen, de positie van de kleine christelijke minderheid en het onopgeloste, complexe vraagstuk rondom de Koerden en de Armeense volkerenmoord tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn daar voorbeelden van. Ook de kwestie Cyprus maakt de verhouding tot de EU gecompliceerd. De Europese Unie moet de toetredingsonderhandelingen met Turkije staken en het land een geprivilegieerd partnerschap aanbieden.

Juist gisteren heeft de voorzitter van het Europees Parlement, de heer Pöttering (Duitse Christendemocraat) verklaard, dat hij persoonlijk tegen toetreding van Turkije is. Dat wordt dan nog interessant, want het Nederlandse CDA laat de deur voor Turkse toetreding nog steeds openstaan. Pöttering zit in dezelfde Europese fractie als het CDA, dus wordt het nog spannend wat de Europese Christendemocraten nu écht vinden over Turkije. Het wordt nu tijd dat het CDA en de Europese Christendemocraten de kiezer duidelijkheid bieden over Turkije.

Duurzaamheid
Speerpunt in het ChristenUnie SGP Europrogramma is meer bemoeienis van Europa met energie en klimaat. We moeten in Europa toe naar duurzame energieoplossingen, omdat olie en gas in de komende decennia minder beschikbaar worden. Gisteren waren wij met onze regiotour op bezoek bij de Technische Universiteit Eindhoven. Diverse wetenschappers daar vertelden ons hoge verwachtingen te hebben van de elektrische auto. Wij delen die verwachtingen met hen en zullen er in het Europees Parlement alles aan doen de elektrische auto ruim baan te geven op de Europese wegen. De elektrische auto is geen illusie. Deze week is bij een autodealer in Zeist de eerste showroom in Nederland met uitsluitend elektrische auto´s geopend. Ik hoop van harte dat vele autodealers in Nederland en Europa dit voorbeeld uit Zeist snel zullen volgen.

« Terug

Reacties op 'Turkije'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.