Zeeland staat op mijn netvlies

dinsdag 26 mei 2009 09:47

De laatste campagneweek is begonnen: we zijn met de verkiezingskaravaan van de ChristenUnie-SGP in de provincie Zeeland. Een provincie die ik goed ken: ik kwam er al als kind met vakantie, en in Goes wonen goede vrienden van ons. Het weidse uitzicht over het water, de eigenheid van de bewoners en de eilanden en de prachtige plaatsen die deze provincie rijk is: Zeeland is en blijft uniek! Met dit prachtige weer voelt campagne voeren heel soms als vakantie vieren! Ja, staatssecretaris Heemskerk deed zo'n gekke oproep nog niet aan ons landgenoten om vooral toch ook eens Nederland te gaan ontdekken de komende vakantiemaanden.

Aan het einde van de ochtend gingen we op bezoek bij de mosselsector in Yerseke. Tijdens de gesprekken die ik had met de mensen uit de mosselsector blijkt dat de economische crisis hier voelbaar is. De mosselsector heeft daar beslist last van: de verkoopprijzen staan onder druk. Ook spelen er tal van ontwikkelingen die de mosselsector in haar voortbestaan concreet bedreigen. Ik ben hier in gesprekken uitvoerig op gewezen. Wat het ingewikkeld maakt voor mij als Europese kandidaat, is dat over dit vraagstuk de lidstaat, dus Nederland, zelf in belangrijke mate haar eigen lijn kan bepalen. En die is niet altijd eenduidig. Zo spelen er diverse rechtszaken die het voortbestaan van de sector op langere termijn erg onzeker maken. Na een bezoek aan mosselveiling in Yerseke heb ik zelf mee gevaren op een mosselschip. U begrijpt: voor iemand die al ruime tijd werkzaam is bij Verkeer en Waterstaat is dat natuurlijk onmisbaar. Met stevig wat huiswerk ga ik hiermee aan de slag, allereerst heden avond eerst maar eens spreken met Bas van der Vlies.

Aan het einde van de middag zijn we op uitnodiging van het uien-verpakkingsbedrijf Wiskerke in Kruiningen te gast bij de overkoepelende brancheorganisatie ZUVER (Zeeuwsch voor zuiver). ZUVER is een samenwerkingsverband van uientelers en -verwerkers. De uienteelt is een zeer belangrijke (export-)sector voor Zeeland. Deze teelt stond flink onder druk door een op handen zijnde Europese pesticide-richtlijn. Bepaalde voor de leden van ZUVER essentiële bestrijdingsmiddelen stonden op de nominatie om verboden te worden. De ChristenUnie-SGP heeft in Brussel er hard voor geknokt om dit te voorkomen. En met succes! Door onze inspanningen, en in het bijzonder van onze Hans Blokland, is deze richtlijn er niet door gekomen en kan de uienteelt in Zeeland in stand blijven. En de uientelers in Zeeland weten dit maar al te goed. Met koffie en gebak zijn we zeer hartelijk bedankt voor onze inspanningen. Een kleine fractie kan in het Europees Parlement concreet veel betekenen voor de Nederlandse, en in het bijzonder de Zeeuwse, belangen!

In mijn speech tijdens de campagnebijeenkomst in Hotel Goes heb ik nog maar eens duidelijk benadrukt, dat ik de belangen van de Zeeuwsche uinsector scherp in het vizier zal blijven houden. Ik vind het een puik voorbeeld hoe onze inspanningen in Brussel leiden tot resultaten die concreet tastbaar zijn voor mensen! Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.

 

 

« Terug

Reacties op 'Zeeland staat op mijn netvlies'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.